Гърция иска европейско решение на дълговата си криза

603
Гърция иска европейско решение на дълговата си криза

Гърция иска европейско решение на дълговата си криза и очаква положителни резултати от срещата на лидерите на ЕС на 25-26 март, заяви днес финансовият министър на южната ни съседка Георгиос Папаконстантину, цитиран от Reuters.

Германия и нейните партньори от ЕС имат разногласия по отношение на финансовата помощ за Гърция, чиито задължения се очаква да достигнат 120.4% от БВП през тази година. Вчера канцлерът на Германия Ангела Меркел продължи да отхвърля призивите за сключването на сделка за подкрепа на Гърция през тази седмица.

"Гърция не отива на срещата на ЕС като просяк. Трябва да има политически механизъм, който да подсигури стабилност на Еврозоната и да подкрепи усилията направени от всяка страна," е заявил Папаконстантину на инвестиционна конференция в Атина.

"Искаме европейско решение," казва той.

Меркел, която в Германия се сблъсква с опозиция на отпускането на помощ на Гърция, заяви, че няма нужда да се обсъжда механизъм за помощ по време на срещата тази седмица, започваща в четвъртък, тъй като Гърция не е поискала помощ и че помощта е последна мярка, до която ще се прибегне, в случай, че страната изпадне в неплатежоспособност.

Папаконстантину не дискутира подробно днес формата, под която може да бъде финансовата помощ.

"Най-лошото нещо, което може да се направи преди подобна среща е да се правят прогнози и сценарии," казва той.

Той повтори позицията на правителството си, че Гърция няма проблеми да се финансира от пазарите, но че иска това да става при по-ниски лихви.

Гърция плаща около два пъти повече от Германия за рефинансирането на задълженията си.

"Искаме да играем по правилата на Еврозоната. Гърция има пълен достъп до финансовите пазари и го доказа с емисията си 10-годишни облигации наскоро. Очевидно, бихме искали спредовете да паднат, но вярва, че това постепенно ще стане с изпълнението на програмата за стабилност," казва Папаконстантину.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg