Гърция издирва некоректни шефове на шивашки фирми у нас

1733
Гърция издирва некоректни шефове на шивашки фирми у нас

Гръцкото социално министерство ще помогне в издирването на избягалите гръцки шефове на шивашки фирми в България, обвинени в неизплатени дължими трудови възнаграждения на работниците.

Това стана ясно след срещата на двамата социални министри Андреас Ловердос и Тотю Младенов в гръцката столица днес. До 20 дни гръцките експерти ще пристигнат в София, за да уведомят лично министъра за резултатите.

Данъчни облекчения за компании, които ще инвестират в изостанали райони с масова безработица в България ще бъде една от антикризистните мерки, които ще предложи социалният министър. Обсъжда се още и възможността закъсалите заради кризата фирми да могат да теглят специални кредити, за да плащат осигуровките на персонала си. Специален телефон към министерството, на който хората с нарушени трудови права да търсят съдействието на местните контролни органи, ще бъде създаден съвместно с Инспекцията по труда.

По време на посещението си в Атина, министър Младенов разисква и осигуреността на българите, живеещи в Гърция, чиито брой в момента надхвърля 150 000, нови 80 000 се очакват да пристигнат в Гърция, за да работят през летния сезон. По време на визитата в Атина бяха обсъдени и условията за инвестиции в България с представители на гръцката търговско-промишлена палата в Атина. Предвижда се създаването на специални звена в България, които предварително ще обучават кадрите, в зависимост от търсенето.

Българският опит в усвояване на средствата по ОП "Човешки ресурси" ще ползват южните ни съседи, похвали се българският министър. Двамата министри обмениха опит в антикризисните мерки и стъпките в борбата с безработицата, които правителствата в София и Атина предприемат.

По време на срещата бе дискутиран и въпросът за подписване на двустранно споразумение за сътрудничество между България и Гърция.

Източник: БНР

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg