Гърция няма нужда от допълнителни съкращения

706
Гърция няма нужда от допълнителни съкращения

Гърция няма да реструктурира своя дълг и няма да има нужда от допълнителни съкращения, за да достигне фискалните цели, заложени в програмата за извънредно финансиране, съгласувана с Европейския съюз и МВФ, заявява финансовият й министър.

Затъналата в дългове държава получи предложение за 110 милиарда евро, за да избегне пропуск по плащанията по тях и в замяна обеща да намали дефицита с 11% от БВП и да го доведе под максималните 3% за ЕС до 2013 г.

Пазарите се опасяват, че драстичното затягане на коланите с цел осигуряване на споразумението може да доведе икономиката до дълбока рецесия и заплашва изпълнението на фискалните цели, удължавайки кризата с дълга в страната. "Гърция няма да се нуждае от допълнителни мерки, особено от "болезнени" мерки.

В момента вижда само една опция, осигуряването на целите ни с постоянство", заявява финансовият министър Георгиос Папаконстантину пред неделното издание на "Елефтеротипия". Икономиката на страната, която произвежда около 2.5% от еврозоната се очаква да остане в рецесия за втора година след 2% срив през 2009 г.

Националната банка на Гърция прогнозира, че икономическият срив ще се задълбочи, като БВП ще се свие с 4% тази година на фона на увеличаване на данъците и намаляване на заплатите и пенсиите.

"Рецесията ще е най-голяма през 2010 г. и след това ще има последователно възстановяване", заявява министърът пред изданието. "Оставам оптимист и смятам, че ще се възстановим бързо", казва той. Той потвърждава позицията на социалистическото правителство, че реструктурирането на дълга не е вариант, сега, или в бъдеще.

"Реструктурирането на дълга би било катастрофално за доверието в страната. То би довело до нейното маргинализиране от капиталовите пазари, би довело до още по-голямо затягане на коланите и до много дълбока рецесия", заявява Папаконстантину.

Според него Гърция може да разчита на програмата на ЕС/МВФ за нуждите й от финанси без да се налага да иска заеми от пазарите преди първото тримесечие на 2012 г.

"Правителството показа, че не пресмята политическата цента когато става въпрос за това какво трябва да се направи за доброто на страната", твърди гръцкият финансов министър пред изданието.

Източник: БГНЕС

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg