Гърция пласира облигации за 8 млрд. евро

674
Гърция пласира облигации за 8 млрд. евро

Гърция е продала държавни облигации за 8 млрд. евро, предлагайки по-висока лихва, за да подсигури успеха на първата емисия на страната след понижаването на рейтинга й, информира Bloomberg.

Облигациите са с падеж пет години и доходност от 6.2%. От Министерството на финансите на Гърция съобщиха, че са получили поръчки за 25 млрд. евро, след като предложиха 0.3 проценти пункта по-висока доходност в сравнение с издадени вече облигации с подобен падеж.

Правителството на министър-председателя Георгиос Папандреу изпитва затруднения с намаляване на бюджетния дефицит, който е в размер на 12.7% от БВП и трябва да продаде облигации за 53 млрд. евро през тази година, което е около 20% от БВП. Миналия месец кредитният рейтинг на Гърция беше понижен от Standard & Poor's, Moody's Investors Service и Fitch Ratings.

Доходността на съществуващите петгодишни гръцки облигации падна със 7 базисни пункта вчера до 5.88%. Това намали разликата с подобните германски до 358 базисни пункта, в сравнение с 365 базисни пункта миналата седмица, която беше и най-голямата откакто Гърция влезе в Еврозоната през 2001 г.

Финансовият министър Георгиос Папаконстантину заяви на 20 януари, че Гърция не е поставена под натиск да продава облигации. Правителството също така обмисля продажбата на държавни ценни книжа в Азия и САЩ.

Поематели на новата емисия са Credit Suisse, Deutsche Bank, EFG Eurobank Ergasias, Goldman Sachs, Morgan Stanley и National Bank of Greece.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg