Гърция пласира съкровищни бонове за 1.6 млрд. евро

676
Гърция пласира съкровищни бонове за 1.6 млрд. евро

Гърция пласира успешно във вторник съкровищни бонове, със срок на обращение 26 седмици, на стойност 1.625 млрд. евро, информират от Агенцията по управление на държавния дълг на Гърция.

Доходността на книжата при пласирането достигна 4.65%. Количеството бе презаписано 3.64 пъти, съобщава Bloomberg.

От друга страна вчера стана ясно, че Китай е един от основните купувачи на ДЦК на Испания. По данни на FT, позовавайки се на източници, близки до държавното валутно управление на страната Safe, КНР е закупила миналия вторник 10-годишни испански ценни книжа за 400 млн. евро (505 млн. щатски долара).

„Фактът, че азиатските инвеститори се завърнаха на пазара говори за кредит на доверие към еврозоната. Испанските ДЦК се радваха на повишен интерес и това помогна да се преобърне всеобщото настроение", заяви портфолио мениджърът на Pimco Майк Ами. Според него, Safe е много важен инвеститор, а още по-важното е, че транзакцията се извърши на „правилната" цена. „Това бе подкрепа. Разбира се, че не Китай ще спаси Испания, но няма съмнение, че намесата на КНР помогна с много", каза мениджърът.

Като цяло статистиката по пласирането бе по-добра от пласирането през януари. Половината от всички ценни книжа, в обем 6 млрд. евро, бе придобито от чуждестранни инвеститори. От тях 14% бяха придобити от страни от Азия, където 50% от всички азиатски покупки се падат на Safe. Само за сравнение делът на азиатските инвеститори през януари бе едва 5 на сто.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg