Гърция с бързи действия за намaляване на дълговете

570
Гърция с бързи действия за намaляване на дълговете

Гърция ще предприеме незабавни фискални и структурни мерки, за да съкрати двуцифрения бюджетен дефицит и нарасналия външен дълг, заяви новият гръцки министър на финансите Георгиос Папаконстантину в интервю за Reuters.

Процъфтяващата в миналото Гърция е втора в Европейския съюз след Италия по размер на държавния дълг (изразен като процент от брутния вътрешен продукт). Очаква се тази година гръцкият държавен дълг да достигене 103 процента от БВП (който е 250 млрд. евро) тази година, отбелязва агенцията.

Според Папаконстантину това са извънредни обстоятелства, при които няма условия за бизнес и Гърция трябва да се бори да си върне доверието на инвенститорите.

Социалистическото правителство спечели изборите в Гърция с обещанията да увеличи данъците на богатите, да помогне на бедните да се справят с икономическата криза и да приложи пакет от стимулиращи мерки за заздравяване на икономиката.

Папаконстантину каза, че основните икономически показатели изглежда ще бъдат по-слаби, отколкото се очакваше, и затова правителството смята незабавно да пусне в действие план, който съчетава финансови мерки със структурни реформи.

Според данните, които имаме досега, тази година се очаква брутният вътрешен продукт да се свие с 1.5%, което е повече от предварително планираното, а дефицитът вероятно ще надхвърли 10 процента от БВП според последните прогнози на централната банка, каза министърът.

Гърция ще се подчини на 3-годишния план на Брюксел за съкращаване на държавния дълг и бюджетния дефицит, но вероятно ще отнеме повече време дефицитът да се свали под 3- процентната граница, определена от Европейския съюз, каза Папаконстантину.

Правителството ще положи усилия за намаляване на разходите, но нормализирането на бюджета е възможно едва през 2011 г., прогнозира той.

Министърът посочи, че бюджетните приходи са се съкратили  повече от очакваното, преди всичко поради неефективността на системата за събиране на дънъци при управлението на предишното консервативно правителство, и че е нужно събиране на неплатените данъци. Ще бъдат необходими и допълнителни заеми до края на тази година, за да се покрият разходите за неизплатени пенсии и здравни осигуровки, каза министърът, но не съобщи подробности по какакъв начин Гърция ще си набави тези средства.

Финансовите проблеми няма да попречат на правителството да изпълни предизборните си обещания за социална помощ на най-бедните и за стимулиране на ключоветие сектори от икономиката. "Ангажирали сме се да осигурим стимулиращ пакет в размер около 1% от БВП, както е в другите страни от ЕС, а това е около 2.5 млрд. евро", каза Папаконстантину.

Това е част от общите усилия за намаляване на бюджетния дефицит под 10 процента през следващата година и допълнителното му намаляване в бъдеще.

Министърът увери, че новото гръцко правителство е решено да внесе реални промени в икономиката и да се обърне не само към финансовите проблеми, но и към увеличаване на производителността и конкуренцията. "Без да пренасочим икономиката в ново направление, всяко усилие за за постигане на финансов баланс ще бъде напразно. Оздравяването на бюджета зависи от в голяма степен от структурните промени в икономиката", каза Папаконстантину.

Източник: БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg