Гърция с мерки за ограничения на стойност 6.6 млрд. евро

918
Гърция с мерки за ограничения на стойност 6.6 млрд. евро

Гръцкото правителство е приело новия бюджет на страната, подкрепен от международните й кредитори, който включва и по-големи дефицити от предварително очакваното, но приближава страната до осигуряването на 8 млрд. долара помощни средства, от които има нужда, за да избегне дефолт, информира Bloomberg.

Кабинетът на министър-председателя Георгиос Пападреу също така е приел мерки за икономически ограничения на стойност 6.6 млрд. евро, за да намали бюджетния дефицит за 2012 г. до 6.8% от БВП. Така страната няма да покрие съгласувания с ЕС, МВФ и ЕЦБ дефицит от 6.5% от БВП.

Финансовият министър Евангелос Венизелос заяви преди време, че Гърция няма да постигне зададените таргети и че кредиторите й са приели новия бюджет.


Цените на гръцките облигации паднаха преди събирането на европейските финансови министри днес, на което ще се обсъжда увеличаването на размера на европейския спасителен фонд. Финансовите министри от Еврозоната ще се срещнат отново на 13 октомври, за да решат дали усилията на Гърция са достатъчни, за да получи шестия транш от спасителните средства.

Днес доходността на 10-годишните гръцки облигации нарасна със 17 базисни пункта до 22.86%, доходността на 2-годишните книжа се повиши със 71 базисни пункта до 62.88%. Еврото поевтиняваше с 0.4% до 1.3333 долара по-рано днес.

Новите мерки в Гърция, които трябва да бъдат одобрени и от парламента, имат за цел да осигурят получаването на 8 млрд. евро заем през този месец и още 109 млрд. евро помощни средства договорени от лидерите на ЕС на 21 юли. Съгласно новия бюджет дефицитът през тази година ще бъде 8.5% от БВП, в сравнение с договорения преди това таргет от 7.6%.

Очаква се дефицитът на Гърция през следващата година да бъде 14.7 млрд. евро.

Публичният дълг на Гърция също така се очаква да достигне 172.7% от БВП през следващата година в сравнение със 161.8% от БВП през тази година.

През тази година гръцката икономика се очаква да се свие с 5.5%, което е повече от предварително прогнозираните 3.8% от ЕС и МВФ през юни.

До декември гръцкото правителство ще определи 30 000 държавни служители, чиито заплати ще бъдат намалени и или ще се пенсионират предсрочно или в крайна сметка ще бъдат уволнени. Планът има за цел да спести 300 млн. евро от разходите на правителството за заплати през 2012 г.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg