Гърция: Сбогом, Независимост!

1323
Гърция: Сбогом, Независимост!

Гърция е изправена пред сериозни ограничения на суверенитета си и трябва да приватизира държавни активи в мащаб, подобен на разпродаването на източногермански предприятия през 90-те години след падането на комунизма. Това заяви в интервю председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер, цитиран от Ройтерс.

След като финансовите министри от Еврозоната одобриха транш от 12 млрд. евро по спасяването на Гърция, Юнкер изрази оптимизъм, че мерките, съгласувани с Атина, ще помогнат за разрешаване на проблемите в страната.

„Суверенитетът на републиката ще бъде съществено ограничен. За провеждането на приватизацията ще е нужно приемането на решение по модел на германската Тръстова агенция, която през 1990-1994 отговаряше за разпродажбата на държавната собственост на бившата Източна Германия", казва той. „Гърците не трябва да се обиждат. Но трябва да им се помогне. Те заявиха, че са готови да се съобразят с експертното мнение на страните от еврозоната", допълва той.


Юнкер допълни, че експертни групи от Еврозоната ще пристигнат в Гърция. "За предстоящата приватизационна вълна те ще имат нужда, например, от решение въз основа на модел на германската агенция "Тройханд", отбеляза Юнкер, имайки предвид приватизационната агенция, разпродала 14 000 източногермански предприятия между 1990 и 1994 година.

В четвъртък гръцкият парламент гласува за създаване на приватизационна агенция според плановете за икономии, съгласувани с ЕС и МВФ, които доведоха до бурни протести по улиците на Атина, припомня Ройтерс. Гърците са силно чувствителни към всяко посегателство над техния суверенитет или предложения на чуждестранни "комисари", въвличани в управлението на страната, отбелязва агенцията.

"Не може да се допуска някой да обижда гърците. Някой обаче трябва да им помогне. Те са заявили, че са готови да приемат експертно мнение от Еврозоната", заяви Юнкер.

Той първи през май лансира идеята за гръцка агенция по подобие на германската "Тройханд". Тогава Юнкер изрази надежда, че Гърция би могла да събере от продажба на активи доста над 50 милиарда евро, припомня Ройтерс.

"Сегашният пакет от мерки, които Атина съгласува, ще донесе решение на гръцкия въпрос", посочи Юнкер в интервюто за германския "Фокус". Той обаче добави, че гръцката система за събиране на данъци "не е напълно функционална".

Според Юнкер гръцката криза е възникнала от само себе си. "Между 1999 и 2000 година заплатите се повишиха със 106.6 процента, въпреки че икономиката не нарасна със същия темп. Политиките за работните заплати бяха изцяло извън контрол и не бяха съобразени с (растежа на) производителността", отбеляза председателят на Еврогрупата.

Източник: БТА, Фокус

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg