Газопроводът между Румъния и България готов до три години

443
Газопроводът между Румъния и България готов до три години

Газопроводът между Румъния и България ще бъде готов до три години, съобщава вестник "Адевърул". В интервю за изданието Димитър Гогов, изпълнителен директор на Булгаргаз, обяснява, че сериозните разговори между румънската компания Трансгаз и българската Булгартрансгаз са започнали едва през 2007 г., макар че проектът съществува отдавна.

Чрез този газопровод Румъния ще излезе от изолацията си по отношение на снабдяването си с природен газ, което в момента става само от Русия, чрез газопровод, минаващ през Украйна. Газопроводът ще представлява алтернатива за Румъния в случай на кризисни периоди, когато северната ни съседка ще може да внася газ от България.

Димитър Гогов обясни също, че двете страни трябва да увеличат капацитета си за складиране на природен газ. Той изрази мнение, че Иран и Ирак трябва да бъдат доставчици на газ за газопровода Набуко, като изрази опасенията си, че Русия ще има все по-големи трудности в изпълняването на ангажиментите си.

Проектът предвижда връзката между газопреносните системи на двете страни да става при Русе-Гюргево, като дължината й ще бъде 8 километра. Разходите са оценени на 3.4 млн. леи (1 лев е равен на 1.85 леи), а наскоро интерес към инвестицията прояви компанията Газ де Франс.

Югоизточна Европа се намира в съвсем различна ситуация от останалата част на континента що се отнася до природния газ, както поради слабо развитите инфраструктури, така и поради нивото на доходите. За хората в региона е важно колко плащат за енергията, казва в заключение Гогов.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg