Газпром и Роснефт влагат в шелфа 112 млрд. долара

572
Газпром и Роснефт влагат в шелфа 112 млрд. долара

Инвестициите на „Газпром“ и „Роснефт“ за усвояването на шелфа от 2008 до 2020 г. ще достигнат 112 млрд. долара. Тези оценки се съдържат в проектопрограма на министерството на природните ресурси на Русия за геоложки проучвания и лицензиране на недрата на континенталния шелф за периода до 2020 г., с която разполага „РБК Дейли“.
По данни на източник от министерството, документът вече е изпратен в министерството на икономическото развитие на Русия и ще стане част от комплексната програма за разработка на руския шелф до 2020-2030 г., която ще бъде готова до края на годината. В случай, че програмата бъде успешно реализирана, през 2020 г. приръстът на промишлените запаси на петрол ще бъдат не по-малко от 2-3 милиарда тона, на природен газ – 3-5 трилиона куб. м.

Анализатори се съмняват, че държавните компании ще могат оперативно да привлекат и усвоят тези инвестиции в посочените срокове. Програмата трябва да бъде реализирана на два етапа: първият от 2008-2010 г., а вторият от 2011-2020 г. Съгласно документа, общите инвестиции в геоложките проучвания на шелфа до 2020 г. възлизат на 612.7 милиарда рубли (в момента един долар се разменя за 25.08 рубли), като дялът на държавата е само 44 милиарда рубли. От извънбюджетни източници се планира да бъдат привлечени 569.8 милиарда рубли.

Следователно недроползвателите трябва да вложат 13 пъти повече средства в геоложки проучвания, отколкото държавата. Анализаторът на „Тройка Диалог“ Валери Нестеров прогнозира, че недроползвателите ще бъдат в състояние да вложат в усвояване на шелфа не повече от 8-10 рубли на всяка рубла, вложена от държавата. При това, той се съмнява, че „Роснефт“ ще похарчи за тази цел повече от „Газпром“.

Той не изключва, че държавните компании ще предпочетат да включат в баланса си перспективните запаси след получаването на шелфовите лицензи, но поради отсъствие на конкуренция няма да бързат с разработването на шелфа, предпочитайки да изчакат по-благоприятна пазарна конюнктура и провеждането на детайлни преговори с бъдещите чуждестранни партньори по въпросите на финансирането.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg