Газпром обсъжда ITGI Poseidon, който заобикаля България

2950
Газпром обсъжда ITGI Poseidon, който заобикаля България

Председателят на Управителния съвет на руската компания Газпром Алексей Милер проведе срещи с представители на италианската Edison (част от френската EDF) и гръцката DEPA, с които обсъди оптималния маршрут за доставката на руски газ за Гърция и Италия. Маршрутът най-вероятно ще заобиколи България.

Срещите се проведоха с изпълнителния вицепрезидент на френската EDF и главен изпълнителен директор на италианската Edison Марк Бенайун и главния изпълнителен директор на DEPA Теодорос Китсакос.

„Страните обсъдиха осъществяването на меморандума за взаимно разбирателство. Става дума за определянето на оптимален маршрут за доставката на природен газ от Русия за Гърция и от там за Италия. Участниците в срещите са подчертали, че съвместната работа на компаниите ще допринесе за решаването на задачите за развитието на допълнителни газотранспортни мощности и ще съдействат за укрепването на енергийната безопасност в южната част от континента“, се казва в съобщението, разпространено след разговорите.

На 24 февруари трите компании подписаха Меморандум за взаимно разбирателство за доставките на руски газ по дъното на Черно море през трети страни за Гърция и Италия с цел създаването на южен маршрут за износа на руски природен газ в Европа, припомня БГНЕС.

Страните заявиха, че максимално ще използват резултатите от дейностите, осъществени от Edison и DEPA в рамките на проекта ITGI Poseidon. Poseidon е проект на морската част от газопровода ITGI (Interconnector Turkey — Greece — Italy) за съединяването на газотранспортните системи Гърция и Италия.

В началото на декември Алексей Милер обяви, че Газпром приключва с техническия и икономически анализ на точката на вход за продължаването на доставките от газопровода „Турски поток“ на територията на ЕС в рамките на споразумението по проекта Poseidon. Планираше се решението да бъде взето на срещата в средата на декември.

Газопроводът „Турски поток“ замени проекта „Южен поток“, който трябваше да стига до България. В случай че Газпром избере да доставя газ от Турция за Гърция, а не през България, това сериозно ще подкопае усилията на София да се превърне в газов хъб.

Страната ни рискува да бъде заобиколена след 2019 г., когато се планира пускането в експлоатация на „Турски поток“ и отказа на Газпром от доставките на руски газ по т.нар. Западен маршрут през Украйна и България за Турция и останалите балкански държави.

Освен това България рискува да загуби и възможността да получи допълнителни количества руски газ, които ще се транспортират за Европа не през нашата територия, а през тази на Гърция и Италия.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg