Газпром спря доставките на газ за Украйна

899
Газпром спря доставките на газ за Украйна

© Pixabay

Руският концерн „Газпром“ отказа да възобнови доставките на газ за Украйна от 1 март. Както съобщават от концерна, „Газпром“ е върнал на компанията „Нафтогаз Украйна“ предплатата, като обяснява това с отсъствието на допълнително споразумение към действащия договор, необходимо за начало на доставките.

„Очевидно е , че доставките на газ от 1 март за „Нафтогаз Украйна“ няма да се осъществяват“, заяви в четвъртък заместник-председателят на Управителния съвет на „Газпром“ Александър Медведев. „Нафтогаз“ смята отказа на „Газпром“ за нарушение на договора между компаниите, както и за неизпълнение на решението на Стокхолмския арбитраж от декември 2017 г. по иска на „Нафтогаз“ към „Газпром“.

„Учудва ни позицията на "Газпром“. Компанията поиска сметката в рамките на договора, променен от арбитража, сметката бе платена. Оценяваме отказа на „Газпром“ от доставката като нарушение на договора и неизпълнение на решението на арбитража“, заяви председателят на Управителния съвет на „Нафтогаз“ Андрий Коболев, цитиран от БГНЕС.

Управителят на украинската компания отбеляза още, че заради отсъствието на доставки от Руската федерация Украйна ще трябва за няколко дни да въведе икономичен режим на потребление на газ в промишлените предприятия, намаляване на потреблението на топлоцентралите с 5-10%“, казва той, цитиран от ТАСС.

„Газпром дължи на „Нафтогаз“ 2.56 милиарда долара

През декември 2017 г. Стокхолмският арбитраж намали годишния обем на доставки на руски газ за Украйна от 52 милиарда до 5 милиарда кубически метра годишно. Осемдесет процента от този нов обем Украйна трябва да купува по условието „взимай или плащай“. То предвижда, че „Нафтогаз“ трябва да плаща договорения ежегоден обем доставки, независимо от това колко газ купува в действителност компанията.

Според решението на арбитража, по това условие Украйна трябва да купува не по-малко от 4 милиарда кубически метра газ годишно до края на 2019 година, когато изтича подписаният през 2009 година газов договор. Арбитражът задължи „Нафтогаз“ да плати на „Газпром“ компенсация от 2 милиарда долара за газа, доставен през 2014 и 2015 година.

Второто решение по газовия спор между компаниите, който засяга условията и стойността на транзита на руски газ през украинска територия, бе прието в сряда, 28 февруари. Арбитражът задължи „Газпром“ да доплати на „Нафтогаз Украйна“ 4,63 милиарда американски долара заради недоставяне на съгласуваните обеми газ за транзит.

След като се пресметне резултатът от двата арбитражни спора между компаниите за доставка и транзит на газ, „Газпром“ би трябвало да доплати на украинската компания 2.56 милиарда долара. Арбитражът отклони в същото време исканията на украинската страна за преразглеждане на транзитните такси и за изменение на договора в съответствие с украинското законодателство.

Както отбелязва „Ройтерс“, Стокхолмският арбитраж не коментира решенията си като оставя на участниците в спора правото да правят публични изявления, ако сметнат това за необходимо. По-рано се съобщаваше, че „Нафтогаз“ искаше от „Газпром“ чрез арбитража плащането на около 16 милиарда щатски долара, преразглеждането на тарифите, разблокиране на виртуалния реверс и възможност да се преоформи транзитният договор с друг оператор.

Договорът за транзит между „Нафтогаз“ и „Газпром“ е от 2009 г. до 2019 г. Според него „Газпром“ е длъжна ежегодно да предава не по-малко от 110 милиарда кубически метра газ за транзит през Украйна, при което действащите правила не предвиждат каквито и да са глоби за по-малък обем, съобщава „Интерфакс“.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Едно от най-добрите депозитни предложение за парите ви

Депозитът „Всичко е точно“ е специално за вас