Газпром все по-близо до Аляска

495
Газпром все по-близо до Аляска

Участието на „Газпром“ в газовите проекти в Аляска е много вероятно, защото американските компании се нуждаят от уникалния му опит в строителството на магистрални газопроводи в изключително неблагоприятни условия, коментира експертът от ИПЕМ Николай Исаин.

Апетитите на руския газов монополист вече не се ограничават само до желанието да участва в строителството на два газопровода в Аляска, пише "РБК Дейли". Холдингът заговори за перспективите за строителството на завод за втечнен газ и се надява, че неговият опит за усвояването на находища на въглеводороди в Крайния Север ще бъде потърсен при реализирането на аналогични проекти в най-студения щат на САЩ.

Експертите смятат участието на „Газпром“ в газовите проекти в Аляска за доста вероятно, но едва ли те биха му донесли големи печалби. Делегация на „Газпром“ се срещна с чиновници от щата Аляска и главния изпълнителен директор на „КонокоФилипс“ Джим Малва, съобщи пресцентърът на газовия холдинг.

По думите на представителя на американската компания, страните не се обсъждали проекта за газопровод Denali от Аляска за южните щати на САЩ, към който по-рано руският монополист прояви интерес да участва, пише „Блумбърг“. По време на преговорите представителите на руската компания са изразили „общ интерес“ за работа в Аляска, съобщи представител на регионалното правителство.

По време на визитата руската страна е провела научно-практически семинар, на който е било отбелязано, че „Газпром“ е натрупал огромен опит в усвояването на находища на въглеводороди, строителство и експлоатация на газопроводи, опазване на околната среда и решаване на социални проблеми в условията на Крайния Север. Опитът на холдинга ще бъде необходим при реализирането на подобни проекти в Аляска, се казва в съобщение на компанията.

Представители на монополиста отбелязаха също така, че освен двата обсъждани проекта за строителството на газопроводи от Аляска, е необходимо да се отчетат перспективите за създаване на мощности по производството на втечнен природен газ в региона. През юни ръководителят на „Газпром“ Алексей Милер заяви, че концернът се интересува от участие в строителството на нефтопровод от Аляска до Чикаго. Той отбеляза, че съответните предложения вече са изпратени до потенциалните партньори „КонокоФилипс“ и ВР.

Освен това компанията предложи своята помощ за строителство на аналогичен маршрут от Аляска за Канада на канадската TransCanada. Според анализатора на ИК „Велес Капитал“ Дмитрий Лютягин, „Газпром“ може да започне да добива газ съвместно с ВР и „КонокоФилипс“. Запасите от газ в региона се оценяват на 35 трилиона куб. м и те, на практика, не се разработват заради липсата на мощности за тяхната доставка до потребителите.

Първият сериозен проект в момента е разработването на газовото находище North Slope. В него може да се опита да влезе и „Газпром“. Но при всички случаи на руския монополист няма да му предоставят контролния пакет в северноамериканските проекти, ще бъде както и при Щокман, най-вероятно той ще получи част от газа и ще се опита да го продаде в САЩ.

Но, получавайки достъп до нов за себе си пазар, холдингът ще се превърне наистина в транснационална компания, заяви Лютягин. Участието на „Газпром“ в газовите проекти в Аляска е много вероятно, защото американските компании се нуждаят от неговия уникален опит в строителството на огромни по дължина магистрални газопроводи в изключително неблагоприятни условия на суперниски температури и вечен лед, смята експерт анализаторът от отдела за изследване на газовия отрасъл на Института по проблемите на естествените монополи (ИПЕМ) Николай Исаин.

При това трябва да се отбележи, че участието на руския монополист в газотранспортните проекти най-вероятно ще се ограничи до техническа поддръжка и няма да има характер на пълноценно партньорство. Сериозни политически препятствия пред руския холдинг не би трябвало да има, отчитайки минималния дял, който той може да заеме в газовите проекти в Северна Америка, отбелязва експертът.

Американското недоволство от „Газпром“ се разпространява преди всичко на евразийските и латиноамерикански пазари, където интересите на монополиста пряко се пресичат с интересите на американските петролни и газови корпорации и политическите планове на американската администрация, заключава Исаин.

Генералният директор на East European Gas Analysis Михаил Корчемкин смята, че „Газпром“ въобще не трябва да инвестира в Аляска. Руският монополист не разполага с излишни пари, за да раздели рисковете с американските компании. Още повече, че голяма печалба от този регион не трябва да се очаква.

Източник: БГНЕС, Снимка: БГНЕС/ЕРА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg