Германия пуска 30-годишни ДЦК с 0% доходност за първи път

1222
Германия пуска 30-годишни ДЦК с 0% доходност за първи път

© Pixabay

Германия емитира 30-годишни държавни ценни книжа с 0% лихва за първи път.

С други думи, в резултат на аукциона, който е предвиден за средата на тази седмица (днес, 21 август), германското правителство няма да осъщестява лихвени плащания по този дълг до август 2050 г., когато изтича матуритета.

Притежателите на ДЦК обикновено получават както лихвени плащания, така и цялата номинална стойност на придобития дълг в рамките на живота на актива.


Но тези, които решат да инвестират в дълг с нулева лихва, ще получат само номиналната му стойност и то след 30 години, предава CNBC. 

Продажбата на дългосрочен германски дълг на стойност 2 млрд. евро, която беше обявена през миналата седмица, идва в момент, в който активите с фиксирана доходност удрят рекордно ниски нива, като много навлизат в негативната територия на фона на това, че инвеститорите търсят убежище от евентуални пазарни сътресения и капитализират от ниските лихви на централните банки в момента.

ДЦК с нулева доходност е възможност за инвеститорите да „складират” парите си за 30-годишен период в актив-убежище, какъвто е немският дълг, така че да се защитят от евентуални сътресения в глобалната икономика в рамките на този срок. 

В среда, изпълнена с предизвикателства, инвеститорите местят вложенията си от по-рисковите активи в такива с по-нисък риск, като злато, държавен дълг и прочее, като по този начин засилват търсенето, респективно и цената на този вид инвестиция.

Така доходността по ДЦК-тата намалява, като дори има примери за такива с негативни лихви.

Купонният процент по ДЦК представлява лихвата, която се изплаща на годишна база, докато доходността отразява възвръщаемостта, базирана на купонния процент и цената за придобиване на актива.

Германия в режим на рецесия?

Германия се намира на ръба на рецесията, след като най-новите данни за икономиката на страната посочиха свиване на брутния вътрешен продукт с 0.1% през второто тримесечие на тази година.

Това понижение, заедно с несигурността, провокирана от брекзит, провокира централните банки да прилагат пакети с фискални стимули.

Пет от най-големите икономики в света са в риск от рецесияПет от най-големите икономики в света са в реален риск от рецесия

Германия и преди е продавала дълг с нулева лихва през април 2015 г., но тогава ДЦК-тата бяха 10-годишни. Настоящата ситуацията обаче е различна спрямо тогава.

Според Ралф Прейсър, ръководител Лихвена стратегия в Bank of America Merrill Lynch, въпреки че има паралели между тогавашната и настоящата пазарана среда, има някои важни разлики.

„През 2015 г. Европейската централна банка посочи, че ще намалява лихвите в бъдеще – обещание, което подновиха в края на 2015 и началото на 2016 г. За сравнение, ЕЦБ отвори отново вратата за намаляване на лихвите, но без да даде никакви индикации какво ще е нивото на основната лихва”, казва Прейсър.

30-годишните германски ДЦК понастоящем се търгуват при доходност от -0.15%. Всички останали германски ДЦК също са на отрицателната територия.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

W w W . еКiРi365. сОм
# 0
14:08 | 21 August 2019
Liverpool - Chelsea - Tottenham - MU
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg