Германската икономика с най-слаб растеж от 2013 г.

418
Германската икономика с най-слаб растеж от 2013 г.

© Pixabay

Икономиката на Германия отчете ръст от едва 0.6% за 2019 г., обявиха от федералния статистически офис на страната.

Това е най-слабият растеж за германската икономика от 2013 г. насам.

Увеличението на брутния вътрешен продукт на страната съвпада с прогнозите на икономисти, събрани в анкетата на Reuters.

Растежът на гемрнската икономика от 0.6% за 2019 г. е понижение спрямо повишението от 1.5% през 2018 г. и скока от 2.2%, отчетен през 2017 г.

Въпреки това германската икономика постига растеж за десета поредна година, което е най-дългият подобен период, откакто Германия се обедини, предава CNBC. 

Растежът през 2019 г. се дължи главно на скок в потреблението. Германският износ продължава да се увеличава, но с по-бавни темпове спрямо предходни години, отбелязват от статистическата служба. 

Данните показват, че икономическото представяне се подобрява в сектора на услугите, но записва спад в индустрията.

Понижението в темпа на растеж е тенденция, която се наблюдава в Германия през последните години. Търговските търкания по света допълнително допринасят за това. Германската автомобилна индустрия се намира под натиск поради спада в продажбите на нови коли и прехода към електрически превозни средства.

2019 г. е особено тежка за най-голямата европейска икономика, която традиционно се разглежда като движещата сила зад растежа на еврозоната.

Франция ли е новият икономически локомотив на Европа? След като години наред изоставаше от Германия по почти всички ключови икономически показатели, днес Франция има с какво да се похвали

Германия успя да избегне официалното изпадане в рецесия, след като не записа две последователно тримесечия на икономически спад, въпреки че беше на ръба, след като постигна минимален растеж от 0.1% през третото тримесечие.

През второто тримесечие БВП на страната отчете понижение от 0.2%.

Въпреки слабите икономически резултати, германският бюджет излиза на излишък в размер на 49.8 млрд. евро. Това се случва за осма поредна година, като пикът е през 2018 г., когато излишъкът достига 62.4 млрд. евро.

Последните данни навярно ще генерират допълнителни призиви към германското првителство да увеличи публичните разходи, за да стимулира икономическия растеж.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg