Германският бизнес не се притеснява от твърд брезкит

710
Германският бизнес не се притеснява от твърд брезкит

© Pixabay

Компаниите, оформящи гръбнака на най-голямата европейска икономика, не са особено притеснени от перспективата Великобритания да напусне Европейския съюз без сделка.

Около 60% от малкия и среден бизнес в Германия не смята, че твърд брекзит ще окаже някакво влияние на техните операции, сочи проучване на германската държавна банка за развитие Kf, цитирано от Reuters.

С оглед твърдото намерение на Великобритания окончателно да напусне най-големия търговски блок в света на 31 октомври тази година, въпросите около брекзит се увеличават все повече, а ясни отговори относно условията, по които ще се случи процесът, засега липсват.


Анкетата на KfW, проведена сред 2000 компании с годишни приходи до 500 млн. евро, разкрива, че около ¼ от германския малък и среден бизнес очакват опустошителни последствия за себе си, ако станем свидетели на твърд брекзит.

Икономистът на KfW Дженифър Адел-Кох обобщава, че германските малки и средни предприятия не изпитват притеснения относно брекзит, докато само малък дял от тях посочват, че ще имат проблеми.

Германската икомика се сви през второто тримесечие на тази година, като много икономисти предричат, че страната ще изпадне в рецесия през третото тримесечие. Брекзит се явява голям риск за Германия, чиято икономика е тежко зависима от износа.

Проучването на KfW сочи, че 15% от експортно ориентираните фирми, предлагащи редица консултантски услуги, всъщност очакват твърдият брекзит да помогне на бизнеса им.

KfW пояснява, че елиминирането на британските конкуренти навярно играе роля в изразеното мнение от тези фирми.

Най-богатите страни в света през 2019 г.САЩ си връща първото място от Швейцария в тазгодишната класация по нетни финансови активи на глава от населението

Бизнесите, които са работили с британски консултанти, ще трябва да потърсят други партньори, което води до оптимизъм сред германските компании, предоставящи правни, счетоводни, данъчни и прочее услуги.

Освен всичко друго, оказва се, че малкият и среден бизнес в Германия не предприема никакви действия по превенция с оглед очертаващия се твърд брекзит.

Четири от пет анкетирани фирми заявяват, че не се готвят за брекзит, тъй като излизането на Великобритания от ЕС няма да окаже никакво директно влияние върху тях.

Проучването е извръшено в периода 11-23 септември тази година.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg