GLOBSEC: Войната на Русия в полето на информацията е основна пречка за ЦИЕ

1140
GLOBSEC: Войната на Русия в полето на информацията е основна пречка за ЦИЕ

© Pixabay

Освен в Украйна, войната на Русия се води на множество паралелни бойни полета, включително информационното пространство.

Основната необходимост е от политическа воля за предприемане на ефективни мерки и установяване на ангажимент за изграждане на устойчивост, но въпреки това, цялото общество и особено частният сектор, трябва имат своят принос в този процес.

Това е основният извод от годишния доклад на GLOBSEC Trends 2023, който хвърля светлина върху разочарованията и несигурността, допълнително експлоатирани от (про)кремълската и антизападната пропаганда, подпомагана от популистите в Централна и Източна Европа (ЦИЕ).


Повечето страни остават непоколебими в подкрепата си за членството в ЕС и НАТО и признават присъщите заплахи, които автократичните режими представляват за сигурността на региона.

В същото време силното поддаване на фалшиви и манипулативни истории, които подкопават демокрацията и западното единство, представлява основна пречка за запазване на напредъка, се казва още в доклада.

15,3% от българите плащат за новинарско съдържание, според доклад на ЕКГражданите на ЕС все още се доверяват на традиционните медии повече, отколкото на интернет

Обществата в ЦИЕ все още са силно уязвими от икономически и социални сътресения - динамика, която се засилва през последните години от пандемията и агресията на Русия. Макар че тези сътресения разкриват уязвимости, които трябва да бъдат преодолени, те също провокират към самоанализ, насочен към изследване на факторите, които насърчават обществената устойчивост.

Ето и основните изводи от доклада:

Русия все още се възприема като заплаха

Русия се счита за основната заплаха за региона, която застрашава сигурността, идентичността и ценностите на страните от ЦИЕ. Нагласите се отразяват във факта, че регионът в преобладаващата си част обвинява Русия за войната.

Значението на сигурността нараства

Признаването на първостепенната роля на САЩ като стратегически партньор и гарант на сигурността в региона е нараснало значително от 2022 г. насам, което показва, че въпросите на отбраната и сигурността са възвърнали статута си на основни приоритети за обществата.

Разчитане на колективната отбрана на НАТО

Подкрепата за членството в НАТО остава безспорна в целия регион. Това убеждение намира отражение и в изразената готовност на обществото да се намеси в защита на своите съюзници и съседи от НАТО, ако бъдат нападнати.

Страната ни се изкачва с 20 позиции нагоре в сравнение с миналата година

Истината надделява над лъжата

Обществеността в ЦИЕ е по-склонна да вярва на факти, свързани с руската инвазия в Украйна, отколкото на измислици и лъжи.

Преобладаващото мнозинство подкрепя Украйна в борбата ѝ за демокрация, а повечето са готови да подадат ръка и на бежанците. Значителна част от населението обаче проявява несигурност, като вярва едновременно на верни и неверни разкази.  

Икономическите санкции намират подкрепа

В повечето държави обществените нагласи показват благоприятна подкрепа за санкциите срещу Русия и положителни настроения относно тяхната ефективност. Това одобрение идва въпреки продължаващите усилия от страна на чуждестранни и местни участници да подкопаят санкциите.

Китай все още е подценяван

Повечето респонденти от ЦИЕ все още не възприемат Китай като заплаха за сигурността и по-скоро не знаят за нарастващото му влияние в региона. Само една трета смятат, че Китай е заплаха за националната им сигурност и/или за техните ценности. 

Арестуваха мъж по подозрение, че използва ChatGPT за фалшиви новиниТой е изфабрикувал новина за влакова катастрофа, причинила смъртта на девет души

Съгласие по отношение на демокрацията

Подкрепата за демокрацията като система на управление остава безспорна в целия регион. Но тревогите, подхранвани от пандемията COVID-19, агресията на Русия и вътрешнополитическите битки, допринасят за ниските нива на доверие в публичните институции.

В същото време, макар подкрепата за правата на човека като обща концепция да е категорична, в 4 от 8 държави липсва подкрепа на мнозинството конкретно за правата на ЛГБТИ+.

Доверието в медиите е от значение

Медиите играят важна роля за изграждането на обществена устойчивост и укрепването на демокрациите. Хората, които се доверяват на основните медии, са значително по-склонни да обвиняват Русия за войната в Украйна, отколкото онези, които не вярват на тези медии.

В този смисъл доверието в медиите, разследващата журналистика и фактическата информация са ключови фактори за спечелване на непрекъснатата битка за наративи, включително, но не само, за нахлуването на Русия в Украйна.

Конспирации, пропаганда, омраза: Зад кулисите на социалните медииВсеки път, когато предлагат дезинформация, мрежите нарушават основно човешко право

Заключенията в доклада GLOBSEC Trends 2023 обхващат осем държави (България, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия, Полша, Литва и Латвия) и се основават на национално представителни социологически проучвания сред 1000 души във всяка страна, проведени през март тази година (в България то е дело на "Алфа рисърч").

Целият доклад може да видите ТУК

Докладът на GLOBSEC беше представен на 18-тата поред конференция на организацията в Братислава, Словакия, която се провежда в рамките на 3 дни.

На форума присъстват близо 1200 лидери от над 60 държави, включително 11 правителствени и държавни ръководители.

По данни на организаторите, цитирани от Дневник, България има двама представители: Иван Кръстев, председател на управителния съвет на Центъра за либерални стратегии в София и изследовател в Института по хуманитарни и социални науки във Виена и бившият премиер и съпредседател на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков.

„Дезинформацията и намесата на Кремъл във вътрешните работи на страните от Източна Европа е огромен проблем. Всички проевропейски сили имаме задължение да спрем този процес и да гарантираме на нашите граждани европейски живот, със силни и работещи институции. Само заедно имаме шанс да се противопоставим на тези деструктивни сили. Това бяха част от темите на срещите ми с евролидери на конференцията“, написа във Facebook Кирил Петков.

Междувременно стана ясно, че специалният пратеник и координатор на Центъра за глобално ангажиране на САЩ, Джеймс Рубин, ще посети България тази седмица, съобщи Държавният департамент, цитиран от БНР.  Мисията на Рубин в София е "да засили подкрепата за инициативи за борба с дезинформацията". След България Рубин ще посети Брюксел, се казва още в съобщението.

Американският дипломат вече е в Европа и също участва във форума GLOBSEC 2023 в Братислава.

 

 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg