Голямото надбягване към ЕС

1064
Голямото надбягване към ЕС

Исландия се надява да стане член на Европейския съюз още през 2012 г. Но тя не е единственият кандидат. Кой се е наредил още на опашката за влизане в Общността? Отговор на въпроса дава Deutsche Welle.

Турция подаде молба още през 1987 г., но датата за приема й все още е някъде в необозримото бъдеще. Така че Турция е досегашният рекордьор по чакане. Най-бърз бе приемът на Финландия - от молбата до влизането на страната изминаха само три години.

Най-големият разширителен кръг дойде след края на комунистическите диктатури в Източна Европа. През 2004 г. бяха приети едновременно осем балтийски и източноевропейски държави плюс Малта и Кипър. Три години по-късно последваха България и Румъния.

Понастоящем Брюксел преговаря и с Хърватия. Хърватия е подала молба през 2003 г. Преговорите по 35-те глави на европейското право са почти приключени, но Словения блокира следващите стъпки заради един граничен спор.

Македония притежава така наречения кандидатски статут. Македонската молба е от 2004 г. Все още не е определена дата за започването на преговорите. През 2010 г. се очаква либерализиране на визовия режим за страната. Разправията с Гърция за името Македония трябва да бъде уредена.

За потенциални кандидати се водят и Босна и Херцеговина, Черна гора, и Албания. Сключени са споразумения за асоцииране, но не е определена дата за започване на преговорите. Косово също иска да се присъедини към Евросъюза, но неговата независимост все още не е призната от всички страни-членки на ЕС.

Подписаното миналата година със Сърбия споразумение за стабилизиране и асоцииране е прелюдия към официалната канадидатура. Преди това обаче Белград трябва да предаде двама военнопрестъпници на трибунала в Хага.

Преговорите с Турция се водят от 2003 г. Досега не е била затворена нито една преговорна глава, тъй като Анкара отказва да признае Кипър, страна-член на ЕС. Северната част на острова е окупирана от турски войски. Впрочем опашката за прием в Общността би могла да стане още по-дълга.

Интерес към еврочленството проявяват Украйна, Грузия и Молдова. Молбата за членство на Мароко бе отхвърлена през 1987 г. Норвегия е подавала вече три пъти молба като и трите пъти прекъсваше сама преговорите.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg