Google трябва да трие резултатите за нас в търсачката, ако са фалшиви

550
Google трябва да трие резултатите за нас в търсачката, ако са фалшиви

© Unsplash

Европейците вече могат да изискат от Google да изтрие резултатите в търсачка, в които се казват „явно неверни“ неща за тях. Това постанови днес Върховният съд на ЕС, съобщи Politico.
 
Делото започна, когато двама инвестиционни мениджъри получиха отказ от Google да изтрие информация за тях, която те твърдят, че е неточна. Двамата мъже поискали да бъдат премахнати резултати от търсачката, които водят до статии, в които техният инвестиционен модел е критикуван. Те заявили пред Google, че статиите съдържат неточни твърдения, компанията обаче не се съобразила с аргументите им, тъй като не можела да провери истинността на думите им.
 
С решението си от четвъртък Съдът на Европейския съюз дава възможност на инвестиционните мениджъри да се възползват от т.нар. право „да бъдеш забравен“ съгласно Общия регламент за защита на данните на ЕС.
 
Правото на изтриване (или право „да бъдеш забравен“) е право, свързано със защитата на личните данни и по-конкретно с отношенията с администратори на лични данни (хора или компании, които събират, записват, употребяват, обработват, разкриват и други действия с лични данни).
 
Проблемът възниква от желанията на индивиди да определят развитието на живота си по автономен начин, без да бъдат постоянно или периодично стигматизирани в резултат от определени действия, извършени в миналото. Например, ако при определено търсене Google индексира страници, които съдържат лични данни на потребител, компанията Гугъл се счита за администратор на такива данни. При определени условия (невярна, неактуална информация), потребителят има право на искане към компанията да премахне от резултатите с търсения линкове, които съдържат негови лични данни.
 
„Правото на свобода на изразяване и информация не може да бъде взето под внимание, когато най-малкото част – която не е маловажна – от информацията, открита в референтното съдържание, се окаже неточна“, казва съдът в прессъобщение, придружено от самото решение.
 
Хората, които искат да изчистят неточни резултати от търсачките, трябва да предоставят достатъчно доказателства, че казаното за тях е невярно. Ключов момент е, че не е задължително да се стига до съдебно дело. Те трябва да предоставят само доказателства, които разумно могат да бъдат изискани от тях, за установяване на правотата.
 
Говорител на Google заяви за Politico, че компанията приветства решението на Съда на ЕС и ще го проучи.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg