Горещ петъчен ден за унгарската борса

522
Горещ петъчен ден за унгарската борса

На фона на относително спокойната търговия на повечето от фондовите пазари в Централна и Източна Европа, тази на унгарската фондова борса бе оживена в последния работен ден на настоящата седмица.

Основният унгарски индекс BUX се повиши до нов исторически рекорд, добавяйки 2.5% към стойността си до ниво от 27 466 пункта, на фона на затварянето си от предходния ден.

Силното повишение на унгарския индекс се предопредели предимно от поскъпването при акциите на най-голямата петролна компания в страната, след оповестените данни за обратно изкупуване на акции от страна на компанията.

След известяването на решението акциите на компанията отбелязаха повишение от 6.1% до ниво от 25 635 форинта, при изключително активна търговия, и обем от близо 25 млрд. форинта (100 млн. евро).

Търговията с акциите на петролната компания стана дори по-активна след оповестяването на информацията, че делът в компанията на руския милиардер Рахимкулов се е повишил над 5%, както и спекулациите, че той възнамерява да повиши дела си в компанията до 10%.

Повишението на унгарския борсов индекс се отрази благоприятно и върху акциите на най-голямата унгарска банка и собственик на Банка ДСК – ОТР, които се повишиха до нов исторически рекорд, след като добавиха 1.4% към стойността си до 10 029 форинта.

Ръстът в цената на акциите на ОТР също се предопределя от спекулации, че руският бизнесмен желае да придобие дял и във водещата унгарска банка от 10%.

Няколко анализатора вече повишиха ценовия си таргет за акциите на ОТР, като голяма част от тях очакват те да поскъпнат с между 50 и 100% до 2010 година.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...