Гръцки депутат поиска репарации от Германия

1314
Гръцки депутат поиска репарации от Германия

Германия да плати на Гърция репарациите от времето на Втората световна война, които възлизат на 162 млрд. евро, като към тях се числи и взетият от нацистите тогава принудителен заем от страната, съобщава гръцката агенция АНА-МПА.

Искането е направено от депутат на представената в гръцкия парламент националистическа партия Народен православен сбор ЛАОС пред негови германски колеги, дошли на посещение в Гърция.

Според депутата всички тези дължими от Германия пари се равняват на половината от държавния дълг на Гърция, който възлиза на 340 млрд. евро. Костис Айвалиотис предложил още освен дължимите военни репарации Гърция да получи също обезщетения, които германската компания Сименс дължи на страната, както и солидарност от страна на Берлин за решаване на проблема с нелегалните имигранти.

Ако Гърция, Ирландия, Португалия и други рухнат, първата, която ще загуби е Германия, казал гръцкият депутат.

Въпросът за германските военни репарации продължава да е открит за Гърция. Миналата година същият гръцки депутат бе внесъл в парламента изследване, направено от известни икономисти, които изчислили размера на германските репарации към Гърция.

В него се твърди, че Германия дължи 108 млрд. евро, след като тази сума е била постановена от международната мирна конференция в Париж за възстановяване на щетите, предизвикани от нацистките войски на стопанската инфраструктура на Гърция.

Същите икономисти смятат, че освен тях, Германия дължи и 54 млрд. евро от принудителния заем, който Гърция е предоставила на окупаторите през 1942 г.

Заместник-министър на финансите тогава също потвърди, че дължимите от Германия репарации на Гърция са на стойност 162 млрд. евро.

В момента Германия е най-големият кредитор на Гърция, получила миналата година спасителния пакет от заеми в размер на 110 млрд. евро от еврозоната и МВФ за излизане от кризата.

Източник; БТА

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

angel123
# 0
16:05 | 19 May 2011
ГОЛЯМ СМЯХ!!!!!!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg