Гръцките депутати с близо 10 000 евро заплата

1388
Гръцките депутати с близо 10 000 евро заплата

Въпреки тежката икономическа криза, която преживява Гърция, депутатите й продължават да получават тлъсти заплати, като брутното им месечно възнаграждение е 9869 евро, въпреки че заради рецесията тази сума е с 1600 евро по-малко от миналата година, съобщава електронното издание GRReporter.

В тази сума влизат доходите, които депутатите получават от допълнителни участия в комисии и летни парламентарни сесии, които са средно по 1200 евро. Ако към тях се добавят и участията им в летните парламентарни сесии, добавките и транспортните разходи, всеки народен избраник струва годишно на държавата средно по 118 434 евро. Парламентът на Гърция е от 300 депутати.

Към депутатските привилегии трябва също да се причислят и автомобилите, които им осигурява парламентът с лизингови програми, и възможността да назначват в кабинетите си по един научен сътрудник и четирима държавни служители, както и един полицай, който често се занимава с други задачи. Дори и при само един изкаран мандат всеки представител на народа има право на две пенсии - една депутатска и една от професионалния му стаж.

Друга категория високоплатени служители са членовете на администрацията в парламента. 1333 души, от които само 75 не са на постоянен или безсрочен трудов договор, получават по 16 заплати годишно и ред добавки като такива за извънредно обезщетение, за работа с компютър, за отговорно място, за стаж, както и за транспортни разходи. Бюджетът само за основните заплати е над 25 милиона евро, т.е. средно по над 19 000 за служител.

Разбира се, не всички получават еднакво високи заплати. Само преди няколко дни пенсиониран администратор на парламента след 28,5 години работа е получил основна пенсия от 5169 евро на месец. За сравнение председателят на Върховния съд със същия стаж получава около 400 евро по-малко. Освен това служителите на парламента получават еднократна компенсация при пенсиониране два пъти: една от Касата за подкрепа на служителите в парламента и втората от Взаимоспомагателната каса на държавните служители. В същото време при напускане на работа заплатата им се повишава с 15 на сто, отбелязва GRReporter.

Един народен представител у нас чисто взема около 5000 лева, изчисли вчера лидерът на РЗС Яне Янев и направи разбивка откъде "заработват" колегите му в парламента.

Депутатите в европарламента пък получават еднаква брутна месечна заплата, възлизаща на 7665 евро.

Източник: БТА

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg