Гръцките работници губят една четвърт от заплатите си

1119
Гръцките работници губят една четвърт от заплатите си

Законопроектът "метла", внесен спешно от правителството на премиера Георгиос Папандреу, ще ощети милиони работещи гърци и ще нанесе огромни загуби на техните доходи в момент, когато покупателната способност е подложена на жестоки удари заради непрестанните повишения на косвените данъци.

Всъщност работещите са изложени на риск да загубят една четвърт от месечните си доходи, пише в. "Имерисия".

Освен това законопроектът дава право на всеки работодател в частния сектор да реже заплатите по собствено усмотрение и колкото си поиска, но само до валидната за страната минимална заплата от 740 евро, тоест да намалява, както иска, заплати от 1500 или 2000 евро до 1000 и по-надолу, но не под 740 евро.

Съкращенията на доходите не засягат единствено високите етажи, а удрят и чиновниците със средни доходи, а също и хората с ниски доходи.

В същото време заради предложените изменения в трудовите договори намалението на заплатите в частния сектор може да стигне и до 26%.

Така например, един сервитьор с три години стаж, който получава 939 евро месечно, според новите разпоредби ще загуби 138 евро и заплатата му ще падне до 801 евро. Доходите на банков чиновник с девет години трудов стаж ще паднат от 1 011 евро до 947 евро.

Брутното възнаграждение на един инженер от гръцката железопътна компания ОСЕ с 34 години трудов стаж сега е 3233 евро, а след орязването доходите му ще паднат до 2450 евро.

С други думи загубите за него ще са 783 евро на месец.

С орязването на заплатите в държавните предприятия кабинетът Папандреу догодина цели да икономиса 400 млн. евро.

Правителството е поело ангажименти за тези съкращения по отношение на ЕС и МВФ, които се съдържат в актуализирания от него меморандум, договорен с двете институции, и се отнасят до затъналите в дългове държавни предприятия, които обаче ако не дадат резултат и не доведат до тяхното финансово оздравяване, ще трябва да бъдат закрити.

Впрочем, както и се очакваше, решенията на правителството в Атина предизвикаха острите реакции на синдикатите, които от своя страна обявиха стачки в знак на протест срещу тези рестрикции.

Смята се, че мерките на правителството връщат поне десет години назад доходите на работещите в държавните предприятия, т.е. към получаваните от тях заплати през 2000 г., тъй като процентно те ще бъдат орязани до 40%.

Работещите протестират, тъй като се опасяват, че са тласкани към нищета и че обявеният в законопроекта таван на доходите от 4000 евро месечно е фалшив, тъй като малцина взимат заплати от по 4000 евро.

Повечето работещи с 25 години стаж и със семейни надбавки и вредни към тях получават по 2200 евро, а занапред заплатите им ще паднат до 1980 евро, казва лидерът на техническия синдикат Апостолис Рафтопулос.

Някои са убедени, че в доста случаи реалното намаление на доходите ще достигне до 40%.

Министърът на инфраструктурата бе обещал, че орязването на заплатите няма да промени начина на живот на работещите.

А сега може ли да каже как семейство с три деца е в състояние да се издържа с брутен доход от 1900 евро на месец, пита председателят на синдикалното сдружение на електротехниците от метрото Христос Кукис.

Източник: БТА

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg