Гръцкият парламент одобри Бюджет 2012

602
Гръцкият парламент одобри Бюджет 2012

Новото гръцко коалиционно правителство на премиера Лукас Пападимос получи рано тази сутрин парламентарно одобрение за рестриктивния Бюджет 2012 г., който предвижда изключително непопулярни мерки за съкращения.

Бюджетът за 2012 предвижда намаляване на дефицита до 5.4% от БВП от прогнозираните 9% през тази година, както и получаването на излишък. Приемането на бюджета е основно условие за отпускането на средства от втория пакет с помощ на ЕС и МВФ на стойност 130 милиарда евро. Пакетът беше договорен през октомври, припомня Ройтерс.

Бюджетът беше подкрепен от трите големи партии – социалистическата ПАСОК, десноцентристката "Нова демокрация" и националистическата ЛАОС, които взети заедно имат над 250 гласа в 300-членния парламент.

Премиерът Лукас Пападимос определи задачите на бюджета като "амбициозни", но в същото време съответстващи на прогнозите на международните организации за развитието на гръцката икономика, информира БГНЕС.

Според него, бюджетът балансира съкращаването на разходите и увеличаването на доходите – 5 милиарда евро срещу 4.5 милиарда съответно. Също така бюджетът предвижда първия от много години насам излишък, или превишаване на доходите над разходите, без да се отчитат плащанията по държавния дълг, които са около 2.2 милиарда евро, или 1.1% от БВП, отбелязва РИА "Новости".

"Ще бъде възстановено международното доверие към страната и създадени съществени предпоставки за преодоляване на кризата и спасяване на икономиката", каза Пападимос. Той подчерта, че усилията за стабилизиране ще продължат много години.

Премиерът призова политиците в страната към единство. "Убеден съм, че гражданите ще оценят искреността и сътрудничеството между всички политически сили", каза Пападимос. Той предупреди, че икономическите трудности ще продължат най-малко още едно десетилетие.

През 2012 г. се очаква спад на икономиката от 2.8% от БВП – повече от прогнозираната от 2.5%, но в отговаряща на обновените прогнози на ЕК. През 2011 г. БВП трябва да се свие с над 5.5%.

В абсолютни цифри дефицитът през 2012 г. трябва да възлезе на 11.4 милиарда евро срещу 19.7 милиарда през тази година. Безработицата ще достигне 17.1% срещу средните 15.4% през тази година. През 2012 г. правителството планира намаляване на инфлацията до 0.6% от 2.8% през 2011 г.

Бюджетът предвижда пълна реализация на средносрочната бюджетна програма за 2012-2015, продължаване на структурните реформи, данъчната реформа, ускоряването на програмата за приватизация и по-нататъшни съкращения в държавния сектор.

Всичко по темата Дълговата криза

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg