Хърсев: Проблемът с Гърция е по-скоро психологически

956
Хърсев: Проблемът с Гърция е по-скоро психологически

Приказките за „мързеливите гърци" и за „работливите германци" събуждат една нездрава атмосфера в ЕС. Това е проблемът - по-скоро психологически, отколкото финансов, смята финансистът Емил Хърсев.

Той коментира решението на финансовите министри на страните от еврозоната, които задържаха отпускането на кредит от 12 млрд. евро за Гърция, като обявиха, че не могат да одобрят изплащането на средствата, докато Атина не въведе нови ограничителни мерки.

Според Хърсев дълговата криза в Гърция обаче е неприятна за европейския данъкоплатец, който не смята, че трябва да се плащат пари от неговия джоб за подпомагане на когото и да било.

Има подписано споразумение за отпускане на заем на Гърция и в момента просто не се предоставя поредният транш от сумата, каза той.

„Ние в България сме минавали през тази процедура. Естествено е важна подкрепата на всеки един кредитор - бил той държава, банка и международна финансова институция. Но тази подкрепа не е безусловна. Целта на тези договори, които се сключват, е все пак кредитополучателят също да извършва определени действия с оглед постигане на резултата, към който се стреми финансирането.

В Гърция не са постигнати резултатите и в момента се водят преговори за промяна на условията, при които би се отпуснал съответният транш от това финансиране. Нормално е като не изпълняваш условията, да не ти отпускат финансиране", обясни той.

По думите на Хърсев обаче траншът от 12 млрд. евро ще бъде отпуснат на Гърция, но все пак и за ЕС е важно да даде един много ясен сигнал, че европейските политици не хвърлят така на вятъра парите на европейския данъкоплатец, тъй като са отправени такива обвинения

„Тази мярка е по-скоро по идея на Международния валутен фонд - оттам започнаха идеите за по-твърд подход към Гърция и че финансирането не бива да се отпуска на всяка цена. Аз лично предполагам, че става по-скоро въпрос за забавяне на отпускане, отколкото за отказ от отпускането", посочи той.

Източник: Фокус

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg