Хърватия е най-скъпата страна в региона на Западните Балкани

464
Хърватия е най-скъпата страна в региона на Западните Балкани

Хърватия е най-скъпата от всички страни, обхванати от Процеса на стабилизиране и асоцииране, а по някои ставки е дори по-скъпа от някои членки на ЕС, показва доклад на
Европейската комисия, в който се сравняват цените в региона на Западните Балкани през 2006 г., съобщи ТАНЮГ.

В сравнението на цените, оповестено от Евростат, статистическата служба на ЕС, участваха четири страни от Западните Балкани - Албания, Босна и Херцеговина, Черна гора и Сърбия, три страни кандидатки, сред които и Хърватия, и седем членки на ЕС - Австрия, България, Гърция, Унгария, Италия, Румъния и Словения.

В Хърватия цените на хранителните продукти през 2006 г. са били на ниво от 87% от средните за ЕС. Най-скъпа е била храната в Италия (116% от средната за ЕС) и Австрия (112%), посочва БТА.

В Турция цените на храните са били 83% от средните за Европа, в Сърбия - 76%, в Албания и Босна - 70% и в Македония - 55%. Хърватия води в цените на обувките, които са 106% от средните в ЕС, следвана от Италия със 104% и Австрия със 102%.

Заедно със Словения, Хърватия държи първо място в региона в цените на домакинските уреди и мебелите с 85% от средните за ЕС, докато България е най-евтина с 55%. Разходите за ток, вода и газ в Хърватия са 40% от средните за Европа. Най-скъпа по този показател е Италия със 104%, а най-евтина е Босна с 28% от средните европейски цени за комунални услуги.

Цените в здравеопазването и образованието в Хърватия са на ниво 50% от цените в ЕС. Най-евтини тези услуги са в България и Албания - 20%. Хотелите и ресторантите в Хърватия са на цени от 83% от средното европейско равнище. Най-евтини са хотелите и ресторантите в България (35%) и Македония (43 процента). Проучванията са извършени от националните статистически институти в координация с Евростат.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg