Хърватия е отбелязала увеличение от 6.6% на БВП през второто тримесечие

509
Хърватия е отбелязала увеличение от 6.6% на БВП през второто тримесечие

Хърватия е отбелязала увеличение от 6.6 процента на брутния вътрешен продукт през второто тримесечие на 2007 г., което е най- доброто постижение на националната икономика за последните пет години, според данни на Националната статистическа служба.

Увеличението на брутния вътрешен продукт, който достига почти 9.5 милиарда евро, бе стимулирано от нарасналото потребление, възлизащо на 5.4 милиарда евро, което е с 6.5 процента повече, в сравение със същия период на миналата година.

Инвестициите са се увеличили с 5.8 процента, но това е по-малко, в сравнение с увеличението през 2006 г. – 8.4 процента. Износът е нараснал с 8.9 процента, докато увеличението на износа през същия период на миналата година е било 5.2 процента.

След рекорден растеж от 7 процента през първото тримесечие и нови рекорди в броя на туристите през летния период, резултатът през второто тримесечие идва да потвърди прогнозите на правителството, което очаква увеличение на брутния вътрешен продукт с над 6 процента за цялата година.

През първите осем месеца на годината Хърватия е посрещнала 8.4 милиона туристи, специално по Адриатическото си крайбрежие, което е с 5 процента повече, в сравнение със същия период на миналата година.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg