Хърватия подготви енергийна стратегия за следващото десетилетие

371
Хърватия подготви енергийна стратегия за следващото десетилетие

Ако Хърватия не увеличи през следващите 12 години съществуващите производствени мощности за електроенергия, които сега са 4000 мегавата, тоест ако до края на следващото десетилетие не започне да произвежда допълнителни 3500 мегавата електроенергия, ще изпадне в "тежка зависимост" от вноса. Това се казва в огласената в Загреб нова енергийна стратегия на Хърватия.

За 12 години Хърватия би трябвало да постигне средно намаление на потреблението на
електроенергия от девет на сто, а 19% от енергията ще се добива от възобновяeми източници. Употребата на биогорива ще се увеличи до около 10% от общото потребление на горива за моторни превозни средства, предвижда се в стратегията.

В момента Хърватия внася 23% от електроенергията си, 40% от природния газ и 80% от нефтените деривати.

Стратегията на енергийния развой предвижда стимулиране на масово строителство на собствени производствени мощности, както и икономия на енергоизточниците.

Относно мястото на строителство на терминала за природен газ, което е най-важната инвестиция и енергиен обект в страната, в проекта се предлага локализирането му на остров Кърк. Окончателното решение за мястото на строителството трябва да бъде взето до края на годината.

Според предвижданията изграждането на терминала за природен газ ще струва 700 млн. до 1 млрд. евро. Обектът трябва да бъде завършен до 2014 г.

Източник: БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...