Хърватия получи дата за присъединяване към ЕС

621
Хърватия получи дата за присъединяване към ЕС

Европейският съюз съобщи късно снощи, че официално е приключил 6-годишните преговори за приемането на Хърватия в Общността.

Завършилите окончателно преговори бяха разпределени в 35 глави, покриващи целия спектър на европейското право. Ако ратификациите на договора за присъединяване не се забавят от 27-те държави от ЕС, очаква се Хърватия да стане новият член на Общността от 1 юли 2013 г., се посочва в съобщението на европейските институции.

На днешната последна конференция в Брюксел по въпроса за присъединяването на Загреб страните от ЕС са приели, че преговорните глави от политическия раздел ще бъдат затворени на базата на преговори в две ключови области - правосъдие и основни права, както и конкурентоспособност.

ЕС отчита, че по главата за правосъдието и основните права Хърватия е предприела реформи в особено важни области с повишаването на независимостта и ефективността на съдебната си система, в борбата с корупцията и защитата на фундаменталните права. По главата за конкурентоспособността, която е основен елемент от европейския вътрешен пазар, Хърватия трябваше да утвърди ограничителни планове, за да запази жизнеността на своите сектори за производство на стомана и кораби.

Приема се, че Европейската комисия ще наблюдава внимателно тези сектори до приемането на Хърватия. Междувременно структурните фондове ще бъдат готови след 1 юли 2013 г. за осигуряването на инфраструктурни проекти в подкрепа на хърватската икономика и за развитието на земеделския сектор на страната. Очаква се договорът за присъединяване между ЕС и Хърватия да бъде подписан в рамките на шест месеца, след като ЕК даде положително становище, утвърждаването му от Европейския парламент и съответното положително решение на Съвета.

След това процедурата предвижда преминаване към ратификация, която в повечето случаи се извършва от националните парламенти.

Източник: БТА

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg