Хърватия увеличи ДДС на от 22 на 23 процента

571
Хърватия увеличи ДДС на от 22 на 23 процента

Хърватският парламент прие вчера няколко закона за борба с рецесията, сред които за увеличаване на данък добавена стойност /ДДС/ от 22 на 23 процента, което трябва да влезе в сила от 1 август и да се прилага до края на 2010 г., предаде агенция Хина.

Смята се, че увеличението на ДДС с един процент за този период ще донесе в държавната каса 1.5 милиарда куни /около 205 милиона евро/.

Приет бе и закон за въвеждане на шестпроцентен данък върху общия месечен приход от SMS и MMS съобщения и разговори по мобилните телефони за мобилните оператори.

До края на годината държавата очаква да получи от тези мерки допълнителни средства от 430 милиона куни /58.6 милиона евро/.

Приети са промени в закона за заетостта, с които се намалява компенсацията за безработните, която вече ще се изчислява на базата на минималната заплата от около 300 евро, а не както досега, на базата на средната заплата за страната /около 700 евро/.

Въведени бяха специални данъци за луксозните автомобили, частните яхти и самолети, при което за автомобили на стойност над 350 000 куни /около 47 750 евро/ се въвежда данък от четири ставки.

Приет е и закон за подпомагане на запазването на работните места, с който се насърчават работодателите, които въведат неработен петък заради кризата.

Днес парламентът ще обсъжда законопроекта за въвеждане на специален данък върху заплатите, пенсиите и други доходи, т. нар. кризисен данък от 2 и 4 процента, който е предвиден за заплати или пенсии над 3000 куни /410 евро/.

Също днес ще бъде гласувана и третата за тази година актуализация на бюджета.

В новия актуализиран бюджет, предложен от премиера Ядранка Косор, приходите са увеличени с 1.38 милиарда куни, а разходите са намалени с 260 милиона куни. Ревизията предвижда общи приходи в бюджета от 111.2 милиарда и разходи от 120 милиарда куни.

Източник: БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg