Хърватия вече е част от еврозоната. Какво означава това за икономиката ѝ?

2487
Хърватия вече е част от еврозоната. Какво означава това за икономиката ѝ?

© Unsplash

На 1 януари 2023 г. Хърватия се присъедини към еврозоната и Шенгенското пространство, почти десет години след като стана член на Европейския съюз. 
 
Така ЕС става по-силен, коментира по-рано тази седмица в свое изявление председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. По думите ѝ Хърватия се присъединява към общност от 347 милиона европейци, които използват еврото в ежедневието си. „Това е голямо постижение за Хърватия. Символ на нейната дълбоко вкоренена привързаност към ЕС и символичен момент за еврозоната като цяло“, каза председателят на ЕК, добавяйки: „Това е момент на гордост за ЕС, Хърватия и нейните граждани.“
 
През последните дни повече от половината банкомати в страната бяха подготвяни за отпускане на валутата, съобщава Euronews.
 
Хърватската куна и еврото ще съществуват едновременно за кратък преходен период от само 14 дни.
 
„Хубаво е да имате малко пари в брой, защото банковата система ще бъде в преход през уикенда“, предупреди Борис Вуйчич, управител на Хърватската национална банка.
 
На 2 януари всичко трябва да функционира нормално, увери той.
 
Ако притежавате куни, можете да ги използвате в Хърватия до 15 януари 2023 г. или да ги обмените в хърватски банки до 31 декември 2023 г. След това ще можете да обменяте монети само в Хърватската народна банка. Ако не планирате пътуване до Хърватия, можете да обмените куни в националните централни банки на страните от еврозоната от 1 до 28 февруари 2023 г., посочват от Националната банка на Белгия.

От там коментират, че обичащите Хърватия туристи вече ще могат да плащат за всичко в евро, когато посещават страната, без да се притесняват за такси и комисионни при конвертиране на валута. Освен това ще могат по-лесно да сравняват цените.
 
Хърватските компании ще имат достъп до единния пазар, по-специално до пазарите на страните от еврозоната, без валутни рискове. Хърватските банки ще бъдат част от Европейския банков съюз. Така Европейската централна банка (ЕЦБ) ще поеме пряк надзор над осемте значими финансови институции в страната, посочват още от Националната банка на Белгия.
 
Повече от половината стоки, изнасяни от хърватски компании, са предназначени за еврозоната и почти 60% от хърватския внос идва от там. Присъединяването към еврозоната и Шенгенското пространство допълнително ще улесни търговията между Хърватия и страните от еврозоната, а хърватските компании ще бъдат допълнително интегрирани във веригите за създаване на стойност в Европейския паричен съюз, пише още в доклада си Националната банка на Белгия. 
 
Въпреки че Хърватия е по-бедна от другите страни от еврозоната, интеграцията ще ѝ позволи да се укрепи и икономически да се сближи с другите държави-членки, които са приели еврото.

Няма извинения за забавяне по подготовката за влизане в еврозонатаЛъчезар Богданов, ИПИ: Въпросът с пътя на България към членство в еврозоната рязко се качи в политическия дневен ред

Още в преходния период към еврото лихвеният спред между хърватските ценни книжа и тези на други страни от еврозоната започна да намалява, коментират от Националната банка на Белгия и допълват, че решението на Съвета на ЕС през юли 2022 г. да позволи на Хърватия да се присъедини към еврозоната е довело до повишаване на кредитния рейтинг на страната през лятото и от трите основни рейтингови агенции. Хърватия също така ще може да диверсифицира своята инвеститорска база и да разшири достъпа си до финансовите пазари и би трябвало да се възползва от по-ниски разходи за финансиране и/или по-добро управление на риска.
 
Силното икономическо представяне на Хърватия е резултат от продължителна подготовка и прилагане на многобройни структурни реформи, предизвикани от стимула за присъединяване към еврозоната, посочват още от Националната банка на Белгия. Все още се планират значителни реформи за 2026 г. в замяна на 6,3 милиарда евро субсидии, които Хърватия ще получи от ЕС по Механизма за възстановяване и устойчивост (почти 10% от БВП за 2022 г.). 
 
Хърватия ще стане и първата страна, която ще се присъедини към Шенгенската зона от 11 години насам. Това ще позволи на хората да пътуват свободно между нея и страните-членки на ЕС без граничен контрол.
 
Това обаче може да означава и повишаване на сигурността по границите ѝ със страни извън ЕС, коментира Euronews.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg