Hellenic Petroleum отчете увеличение на приходите със 77% през първото тримесечие

501
Hellenic Petroleum отчете увеличение на приходите със 77% през първото тримесечие

Hellenic Petroleum отчете увеличение на приходите със 77% до 97 млн. евро през първото
тримесечие на 2008 г., съобщи пресцентърът на гръцката петролна компания, цитиран от БТА.

Разрастването на мрежата на бензиностанции ЕКО в съседни държави води до ръст от 32% в обема на продажбите на дребно извън Гърция. Нарастването на нетните приходи е реализирано в трудна и променлива среда. Резултатите на Хеленик за пoсочения период са по-високи, тъй като рафинирането, макар и с по-ниски маржове на печалбата, се компенсира от въздействието на увеличените цени на суровия петрол и подобрените резултати от работата на останалата част от компаниите в групата.

Търговията с горива на дребно на чужди пазари отчита печалба преди лихви, данъци и амортизации от 9 млн. евро, което представлява 41% повече спрямо същия период за миналата година. Разширяването на мрежата бензиностанции ЕКО в съседните държави продължава и печалбите на ключовите пазари, като България и Сърбия се подобряват. Общият обем на продажбите на чужди пазари бележи увеличение от 32 на сто, в сравнение с миналата година.

В България Hellenic Petroleum оперира от 2002 г. посредством Еко България ЕАД, собственик на бензиностанции ЕКО. Тя е петата по големина верига в страната. Наскоро ЕКО България сключи сделка с Темпо Петрол ЕАД за придобиването на 7 бензиностанции и една петролна база. Така броят на ЕКО бензиностанциите е вече 57 на територията цялата страна. В следващите няколко години се очаква броят на бензиностанциите да достигне 100. През август 2007 г. Еко България ЕАД получи 10-годишен лиценз за търговия с електрическа енергия.

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg