Хиляди португалци протестират срещу скачащите цени и за по-високи заплати

1655
Хиляди португалци протестират срещу  скачащите цени и за по-високи заплати

© Getty Images / Протестиращи по улиците на Лисабон срещу високите разходи за живот и слабия ръст на заплатите

Хиляди протестиращи днес се събраха в центъра на Лисабон, за да поискат по-високи заплати и пенсии, както и намеса на правителството за ограничаване на растящите цени на храните, които според тях задушават и без това ограничените им доходи, предаде Reuters.
 
Агенцията цитира граждани, които казват, че са на улицата, за да изразят недоволството си срещу ниските заплати, несигурността и за повече справедливост за работниците.
 
Португалия е една от най-бедните страни в Западна Европа, посочва Reuters. Официалните данни показват, че над 50% от португалските работници са печелили по-малко от 1000 евро на месец през миналата година. Минималната заплата е само 760 евро на месец.
 
По данни на Евростат минималната работна заплата в Португалия - измерена по паритет на покупателната способност, а не по текущи цени - през 2023 г. е 681 евро на месец, което е 12-ото най-ниско ниво от 15-те държави от Европейския съюз, в които има минимални заплати. В сравнение с нея в Полша минималната работна заплата е 726 евро, в Гърция 775 евро и 798 евро в Испания.
 
 
Най-големият португалски синдикат CGTP CGPT (Обща конфедерация на португалските работници), който призовава всички свързани профсъюзи да се присъединят към национална демонстрация в центъра на Лисабон, призовава за увеличаване на заплатите и пенсиите с най-малко 10% и иска от правителството да наложи тавани на цените на основните хранителни продукти.
 
Португалският министър на икономиката Антонио Коща Силва изключи вчера възможността за каквато и да е правителствена намеса за спиране на покачването на цените на храните, тъй като според него пазарът е най-добрият механизъм за определяне на цените.
 
От 1 януари заплатите на държавните служители са се увеличили средно с 3,6 % спрямо 2022 г., тези в частния сектор - с 5,1 %, а пенсиите са се повишили с максимум 4,83 %, показват данните на държавната администрация.
 
Инфлацията в Португалия се забави до 8,2% през февруари от 8,4% предходния месец. Цените на непреработените хранителни продукти, като напр. плодове и зеленчуци, нараснаха с 20,11%.
 
Година след като  премиерът социалист Антонио Коща спечели мнозинство в парламента, той е изправен пред улични протести и стачки на учители, лекари, железопътни работници и други, посочва Reuters. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg