Холдингът на Дерипаска има активи за 45 млрд. долара

564
Холдингът на Дерипаска има активи за 45 млрд. долара

Олег Дерипаска не напразно изкупуваше цяла година активи. Тяхната цена през 2007 г. е достигнала 45 милиарда долара, а консолидираните приходи на неговия холдинг – 27 милиарда долара, пише „Ведомости“.

„Базел“ за втори път публично разкри данни за цената на своите активи и приходи. Те бяха представени вчера от генералния директор на „Базел“ Гулжан Молджанова и директора по финансовите въпроси Александър Лукин.

За една година приходите на „Базел“ са нараснали с 45% до 26.8 милиарда долара, а цената на активите – 2.4 пъти до 45 милиарда долара. Преди година те струваха 18.5 милиарда долара.

„Базел“ не разкрива какъв принос в този ръст имат миналогодишните покупки: 30% на акциите на „Щрабаг“, 10% на „Hochtief“, 18% на „Magna“ и създаването на „UC Rusal“.

Значителна част (53%) от приходите на „Базел“ се осигуряват от алуминия: „UC Rusal“ по-рано съобщи, че през 2007 г. приходите му са достигнали 14.3 милиарда долара. След приключване на 2006 г. „Базел“ бе съобщил, че за пръв път в своята история дела на „Русал“ (влязъл в „UC Rusal“) в приходите е паднал до 44%.

Активите на „Базел“ струват много повече, отколкото на мнозинството останали руски многопрофилни холдинги. „Ренова“ на Виктор Векселберг в края на юни 2007 г. оценяваше своите активи на 17.9 милиарда долара. „КМ инвест“ (владееща повечето активи на Михаил Прохоров и Владимир Потанин) в края на 2007 г. - на 14 милиарда долара.

Представители на „Ренова“ и „Интеррос“ (сега е собственик на „КМ инвест“) отказаха да коментират. Собственикът на „Базел“ Олег Дерипаска в края на 2007 г. за пръв път влезе сред десетте най-богати хора в света на списание „Форбс“ със състояние от 28 милиарда долара. Други показатели, включително дългът, Молджанова и Лукин не разкриха.

Молджанова само отбеляза, че равнището на дълг на „Базел“ е комфортно и позволява да се взимат кредити и в бъдеще. Анализаторът на „Лемън Брадърс“ Павел Мамай смята, че лъвският пай от консолидирания дълг на „Базел“ се пада на „UC Rusal“. За подобна група той не е критичен, съгласен е анализаторът.

„Базел“ възнамерява да продължи ръста за сметка на покупки и нови проекти: ще участва в конкурса за Удуканското медно находище, надява се да разшири петролния си бизнес (наистина Федералната антимонополна служба не е одобрила заявката за покупка на „Русснефт“), да стане голям играч на пазара на въглища – и коксови и енергийни, изброи Молджанова.

В плановете на „Базел“ фигурират много инфраструктурни проекти: строителство на пристанищни терминали на Черно море и Далечния изток, заедно със сингапурската „Changi“ „Базел“ претендира да управлява летището „Пулково“.

„Не смятаме да спираме дотук: ние работим в почти всички региони на Русия, ще търсим възможности за подобряване на достъпа до тях“, обеща Молджанова. Холдингът е утвърдил типизирана програма за всичките си дъщерни компании. Конкретното съдържание на програмите ще се различава в зависимост от спецификата на всяка от тях, добави Молджанова.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg