И Румъния натисна спирачките за еврото

803
И Румъния натисна спирачките за еврото

Румъния да изчака с планираното за 2015 година въвеждане на еврото, това бе предложението на управителя на румънската Национална банка Мугур Исъреску. Причината е, че страната се нуждае от по-дълъг подготвителен период.

Валутният механизъм ЕRM бе въведен от Европейската общност още през 1979 година, за да се намали флуктуацията на валутно-обменните курсове. Този механизъм по-късно бе видоизменен в ERM 2 като етап от подготовката за присъединяване към еврозоната. Последните страни, присъединили се към ERM 2, са Словакия, Кипър, Латвия и Малта през 2005, както и Естония, Литва и Словения през 2004 година. Словения стана член на еврозоната на 1 януари 2007, а Словакия, Кипър и Малта се присъединиха към нея на 1 януари 2008.

Бързай бавно!

Най-новите страни-членки на Общността, България и Румъния, от доста време насам се подготвят за влизане в еврозоната. Миналата седмица правителство в София обаче обяви, че отлага плановете си за присъединяване към еврозоната, т.е. за въвеждане на механизма ERM 2, след като регистрира по-голям от очаквания бюджетен дефицит за 2009 година. Сега и управителят на румънската Национална банка се застъпи за отлагане на кандидатурата на Румъния:

"По-малко значение има отлагането с една или две години, отколкото фактът, че трябва да бъдем подготвени да влезем в еврозоната", каза управителят на румънската Национална банка Мугур Исъреску.

Институцията му ще продължи да гледа на 2015 като на целева дата за присъединяване към еврозоната, добави той. Според него амбициозната цел ще действа като катализатор за последователна икономическа политика в подготовката за въвеждането на общата европейска валута. Понастоящем румънската икономика е блокирана от високата инфлация, коментира още експертът. Според официалните статистики инфлацията в Румъния ще достигне около 3,5 процента до края на годината.

Румъния понесе тежък икономически удар през миналата година вследствие на глобалната финансова криза и лошата си икономическа политика. "От 15 години не съм ходил на ресторант", бе цитиран Исъреску. Управителят на Централната банка в Букурещ обясни личната си икономичност с това, че ако би ходил по ресторанти, всеки път хората щели да идват на масата му, за да го питат как ще изглежда бъдещият обменен курс на румънската валута.

И съветникът на Исъреску Лучан Кроитору смята, че планираното присъединяване на страната към ERM 2 през 2012 е трудна за постигане цел. Според Кроитору трудностите произтичали най-вече от нежеланието на румънските граждани да спазват мерките за икономии, замислени като мярка за преминаването на бюджетния дефицит под границата от три на сто от БВП.

За 2009 година бюджетният дефицит на Румъния е 7.2 на сто. Напоследък започнаха реформи в публичния и пенсионния сектор. Целта е дефицитът да се намали до 5.9 на сто за 2010.

Слаба оценка за бившия отличник

По време на глобалната рецесия Румъния се превърна от страната с най-бързо разрастващата се европейска икономика и привлекателно място за чуждестранни инвестиции в проблемна зона, остро нуждаеща се от помощ. През месец март 2009 на страната бе предоставен помощен пакет от 20 милиарда евро за справяне с кризата. 12.9 млрд. евро от сумата се предоставят от МВФ, 5 млрд. евро от Европейската комисия, 1,5 млрд. евро от Световната банка и още 1 млрд. от други източници.

Източник: Дойче веле

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg