Икономическите връзки между България и Кипър обсъдиха представители на бизнеса

522
Икономическите връзки между България и Кипър обсъдиха представители на бизнеса

Възможностите за разширяване на търговско-икономическите връзки между България и Кипър обсъдиха представители на бизнеса от двете страни в семинара "Кипър - международен бизнес и професионален център".

Форумът, който е организиран в рамките на официалното посещение на държавния глава на Кипър Димитриос Христофиас у нас, беше открит от президента Георги Първанов и от кипърския му колега в София.

Георги Първанов изтъкна важността на постигането на по-голяма икономизация в отношенията между двете страни. Той посочи предпоставките за повишаване на интереса на бизнеса от Кипър към България - географската и геополитическа близост, стабилната роля на страната ни в региона на Югоизточна Европа, добрите отношения, които имаме с всичките си съседи, вътрешнополитическата ни стабилност.

Над 10 години, при три последователни правителства, България стои много стабилно, законите и правилата за бизнес се променят в позитивна посока, посочи президентът Първанов. Той изтъкна, че България има законодателство, което стимулира чуждите инвеститори и което е едно от най-добрите в Европа, както и че имаме добре подготвени кадри.

Освен туризъм и операции с недвижими имоти, където има интерес на кипърския бизнес, важно е да се работи за създаване на смесени предприятия в редица сектори, в това число и в енергийния сектор, посочи Първанов. Георги Първанов заяви, че присъствието на президентите на двете страни на форума показва, че държавата, без да се намесва пряко в делата на бизнеса, стои зад усилията да се създават по-добри условия за бизнес, да се стимулира общуването и да има конкретни резултати - това по думите му е особено важно в условията на очертаващата се международна криза.

Президентът на Кипър Димитриос Христофиас заяви, че правителството на страната му напълно подкрепя укрепването на бизнес-отношенията между Кипър и България и сътрудничеството между кипърските и българските дружества.

Кипър като член на ЕС предлага ползотворни възможности за български фирми за създаване на бизнес на острова, което дава възможност за достъп до средиземноморските пазари, отбеляза президентът Христофиас. Той посочи, че Кипър има динамична икономика с висок растеж. Въпреки неблагоприятния международен икономически климат, икономическият растеж на Кипър се очаква да запази високи равнища през 2008-ма и през следващите години, каза президентът Христофиас.

Той отбеляза още, че присъединяването на Кипър към еврозоната на 1 януари т. г. гарантира прозрачност на ценообразуването, повишаване на конкуренцията и икономическата стабилност.

С 1.2 млрд. евро вложени инвестиции у нас Кипър заема осмо място сред чуждите инвеститори в България. Най-много инвестиции са привлечени в недвижимите имоти, наемодателната дейност и бизнес-услугите, финансовото посредничество, строителството, търговията.

Стокообменът между двете страни за 2007 г. е 102.55 милиона евро, което е намаление с 2 процента или с 2.05 млн. евро спрямо 2006 г. В общия ни стокообмен за този период Кипър е на 37-мо място. За 2007 г. Кипър е на 28-мо място по брой на туристи у нас - 23 380 души,- което е увеличение с 49.6 на сто спрямо 2006-а . През миналата година Кипър е посетен от 27 150 български туристи, или с 41.8 на сто повече спрямо предходната година.

Източник:БНР

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg