Икономиката на еврозоната вероятно ще се свие през настоящото тримесечие

1512
Икономиката на еврозоната вероятно ще се свие през настоящото тримесечие

© Getty Images

Икономиката на еврозоната вероятно ще се свие през настоящото, третото тримесечие и няма да се върне към растеж скоро, въпреки че спадът на бизнес активността леко намалява през септември. Това съобщaва Reuters, цитирана от БТА, позовавайки се на най-новите компилирани от S&P Global данни от проучване на Hamburg Commercial Bank.
 
Композитният Индекс на мениджърите по доставките - PMI - се повишaва до 47,1 пункта през септември спрямо 46,7 пункта, регистрирани през август. Равнището на индекса през август достигна 33-месечен минимум.
 
Така през настоящия месец PMI надминава очакванията на анализаторите, анкетирани от Reuters, за спад до 46,5 пункта, но все пак остава под границата от 50 пункта, разделяща растежа на икономическата активност от свиването ѝ.

Икономики на различна скорост. Как трябва да реагират централните банки?Икономическият пейзаж се променя, а различната политика може да доведе до проблеми в бъдеще

"Данните за PMI в сектора на услугите в еврозоната рисуват мрачна картина", казва Сайръс де ла Рубия, главен икономист в Hamburg Commercial Bank. Според него икономиката на еврозоната ще се свие с 0,4% през настоящото тримесечие.
 
"Основните проблеми продължават да идват от производството, където ситуацията с поръчките се влоши допълнително", допълва той.
 
Спадът на бизнес активността през септември идва, въпреки че фирмите са увеличили минимално цените си. Съставният индекс на цените на продукцията спадна от 53,3 пункта през август до 52,2 пункта през септември, което е най-ниското му ниво от началото на 2021 г.
 
За същия период индексът на PMI в сектора на услугите в еврозоната се повиши до 48,4 пункта спрямо 47,9 пункта, отчетени през миналия месец. 
 
 
Тъй като по-високите разходи по заеми изяждат разполагаемия доход на задлъжнелите потребители, те намаляват разходите си. Индексът, отчитащ новосъздадените бизнеси в сектора на услугите, падна до 46,4 пункта, минимум от февруари 2021 г.
 
PMI в промишлеността също бе леко надолу – до 43,4 пункта през септември от 43,5 пункта през август, като остава закотвен под границата от 50 пункта от средата на 2022 г.
 
Индексът на натрупаните поръчки към фабриките също спадна от 39,8 пункта до 38,1 пункта, което представлява най-ниското му ниво от май 2020 г.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg