Икономиката на Литва и Латвия се забавя заради повишението на цените

393
Икономиката на Литва и Латвия се забавя заради повишението на цените

Инфлацията с годишно натрупване в Латвия достигна 17.5 процента през април, което е увеличение спрямо отчетените 16.8 процента през март, тъй като икономиката на балтийската държава се забавя, съобщи днес националната статистическа служба, цитирана от ДПА.

Ускоряващата се инфлация наред с по-бавния растеж все повече помрачава икономическите перспективи пред малката страна, която преди бе сочена като един от "балтийските тигри" заедно с Естония и Литва.

Инфлацията в Литва през април достигна най-високото си ниво от януари 1997 година, покачвайки се до 11.7 процента, което е увеличение спрямо отчетените 11.3 процента през май, сочат данните на статистическата служба.

Инфлацията набира скорост в трите балтийски държави, тласкана от увеличените разходи за храна, поддръжка на жилището, услугите и горивото. Икономиките на Естония, Латвия и Литва започват да се забавят след години на силен растеж.

Латвия, която е най-бързо развиващата се икономика сред 27-те държави от Европейския съюз през последните години, отчете по-малък от очакваното увеличение нарастване на брутния вътрешен продукт през първото тримесечие на 2008 година. Икономиката нарасна с 3.6 процента, което е намаляване на темпото спрямо отчетените 8 процента предишното тримесечие.

Експерти очакват инфлацията в Латвия и Литва да се повиши още главно заради покачването на цените на електричеството и природния газ.

След години, през които разчиташе на вътрешното потребление за икономическия си растеж, сега растежът на икономиката на Латвия ще зависи от нейната конкурентоспособност и износа й.

Растежът се очаква да се забави в повечето източноевропейски страни от Балтика до България под въздействието на по-строгия контрол върху кредитите, действията на централната банка в борбата й с повишаващата се инфлация и въздействието на по-слабата глобална икономика.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg