Икономиката на Полша устоява на политическите сътресения

460
Икономиката на Полша устоява на политическите сътресения

Полша се подготвя за избори този месец и изходът от вота едва ли ще застраши добрите икономически резултати на страната. Икономиката на Полша, която стана членка на Европейския съюз от 2004 година, засега успява да устои на политическите сътресения, обхванали страната през последните години, предаде ДПА.

Откакто поляците за последен път гласуваха през септември 2005 г., икономическият растеж на страната бе средно 6 на сто, а някога хроничната безработица спадна от 17 до 12 процента.

В същото време чуждестранните инвеститори вярват в доброто бъдеще на полската икономика и миналата година направиха рекордната сума от 11.09 млн. капиталовложения. Освен това бумът на фондовата борса във Варшава спомогна полската столица да стане главен финансов център в региона.

Повишаването заплатите и нарастването на кредитирането, спомагащо за увеличаване на потребителските разходи, приватизацията на малки и средни държавни компании през годините и стимулирането на развитието на динамичния сектор на частния бизнес оказаха комбинирано въздействие за поддържане на икономически растеж в дългосрочна перспектива.

Сигурно е, че икономическите успехи на Полша са свързани повече с бизнес условията, установени през годините, отколкото с управляващия политически елит в страната, избран след поредица скандали и окончателното разпадане на коалицията, ръководена от партията на Ярослав Качински, "Право и справедливост".

Анализаторите посочват, че правителството на Качински внесе хаос в икономиката чрез безразличието си към нея, демонстрирайки слаб интерес за диалог с новия бизнес елит, появил се в Полша през 18-те години след рухването на комунизма.

Социологическите проучвания сочат, че след изборите на 21 октомври на власт ще дойде поредната слаба коалиция, с което раздробеността на политическото пространство в страната би могла в близко бъдеще да се превърне в риск за най-голямата икономика в Централна Европа.

Който и да спечели изборите ще наследи икономика, изправена пред голяма степен на несигурност, а икономическият растеж се очаква да се забави през следващата година, когато ключовите пазари на Полша в Западна Европа започнат да преживяват спад.

По прогнози на правителството икономическият растеж може да се забави до 5.5 на сто през 2008 г. в сравнение с 6.5 процента миналата година. Опасността за Полша е, че изгледите за забавяне на икономическия растеж се появяват в момент, когато рисковете от ускоряващата се инфлация са повишени. В същото време се твърди, че централната банка на страната след трите увеличения на лихвения си процент тази година планира ново да ги вдигне през следващите шест месеца.

В момента равнището на инфлацията остава около 2.5 на сто, които централната банка е заложила като цел, а основната лихва на банката е 4.75 на сто.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg