Икономиките на новите страни членки на ЕС най-податливи към външни трусове

432

Икономиките на новите страни членки, сред които се причислява и тази на България са най-изложени към рисковете от забавяне на световната икономика, както и към спад на световните фондови пазари, сочи доклад на Европейската Комисия.

От там заявиха, че ръстът на икономиките в новоприетите страни в ЕС може силно да се забави, а валутите им значително да поевтинеят, в случай че правителствата им не предприемат съответни мерки за застраховане за евентуално силно забавяне на световната икономика и спад на световните борси.

Все още световните борси се възстановяват от силния си спад в края на месец февруари, довел до намаляване на пазарната капитализация на борсите по света от 3.3 трлн. долара.

По прогнози на специалистите, спад от 20% в световните фондови пазари би рефлектирал до намаляване на ръста на икономиката на еврозоната между 0.15 и 0.2 процентни пункта след първата година на този шок.

Някои страни като България и Латвия са изложени на рискове поради значителните си дефицити по текущите си сметки и растящите правителствени задължения. Други, сред които Полша, Унгария и Румъния, могат да изпитат известни трудности поради силното поскъпване на валутите си спрямо еврото и долара, което директно наранява износа им.

Трета група страни сред новоприетите страни членки на ЕС като Естония и Литва, чиито икономики регистрираха ръст от 10.9% и 6.9% съответно през изминалата година и чиито валути са обвързани с еврото са заплашени от прегряване на икономиките си на, като до голяма степен ръстът им се е предопределил от бурното развитие на сектора на недвижимите имоти.

В тази насока евентуално "охлаждане" в отрасъла, на фона на достигнатите рекордно високи цени на недвижими имоти там, може да допринесе за "твърдо приземяване".

Според специалисти по-гъвкави действия, включващи промяна на лихвените проценти в страните и провеждане на валутна политика в страните със свободни режими, биха намалили рисковете пред страните от ЦИЕ, които се присъединиха към ЕС.

Фондовите пазари на страните в ЦИЕ значително превишиха по ръст индексите на развитите страни през последните няколко години, като относително спокойно преживяха спада на световните индекси от миналия месец.

Словашкият основен борсов индекс бе четвъртият най-добре представящ се индекс през изминалия месец в света, като отбеляза повишение от 5.2%, докато чешкият РХ 50 бе осмият най-добре представящ се световен индекс с повишение от 3.4%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg