Икономиките на страните от ЦИЕ се "охлаждат"

729
Икономиките на страните от ЦИЕ се

Някои от най-прегрелите икономики в Източна Европа се охлаждат, но "купонът" изглежда още не е свършил, предаде БТА.

Въпреки края на кредитния бум, довел до икономически растеж, поддържан от потребителското поведение няколко години наред, анализаторите твърдят, че рисковете в региона са по-ниски, в сравнение с причините, които предизвикаха миналогодишната криза в жилищния сектор на САЩ.

Не че Източна Европа ще остане невредима. Прогнозира се забавяне на растежа тази година в повечето държави - от балтийските до България - заради затегнатите кредитни условия, действията на централните банки за преодоляване на нарастващата инфлация и "ефекта на доминото" при една по-слаба световна икономика.

Все пак икономическият растеж в региона за 2008 година ще остане висок. Очаква се равнището му да бъде около 5 процента, изпреварвайки с лекота забавящото се темпо в еврозона и САЩ, посочват експертите. Ниските заплати и милионите активни потребители вероятно ще запазят привлекателността на Източна Европа като място за бизнес.

"Растежът в тези държави се поддържа от вътрешното търсене, така че забавянето в САЩ и Западна Европа не е толкова "заразно"," коментира Марион Мюлбергер, специалист по
нововъзникващите пазари в Дойче банк (Deutsche Bank) във Франкфурт. "Нарастването на потребителските дългове е най-големият рисков фактор", допълва същият източник, цитиран от ДПА.

Икономическият растеж на Естония се забави до 7 процента миналата година спрямо над 11 процента за 2006 година. В Унгария правителството предизвика драстично забавяне чрез пакет от строги мерки, включващи увеличаване на данъците и цените на енергията и насочени към подготвяне на страната за приемане на еврото.

Румъния и България, които в началото на 2007 година станаха най-новите и най-бедните държави членки на ЕС, може да поемат сходни пътища на фона на опасността от прегряване на техните икономики. Ако чужденците преценят, че кредитирането в тези страни става твърде рисковано, може да се стигне до икономическа криза.

Според някои анализатори сегашното забавяне на темпото може да помогне на Източна Европа да избегне един по-силен шок в бъдеще, отбелязва ДПА.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...