Има сделка за Гърция

1332
Има сделка за Гърция

След повече от 12 часа преговори, страните от Еврозоната постигнаха споразумение в ранните часове на днешния ден да предоставят на Гърция 130 млрд. евро (170 млрд. долара) допълнителни заеми, за да спасят страната от дефолт с катастрофални последствия през следващия месец, информира AP.

Сделката се очаква да намали дълга на Гърция до 120.5% от БВП до 2020 г.

След излизането на новината за постигнатото споразумение еврото скочи. Сделката би трябвало да облекчи част от натиска върху Еврозоната, която се бори със сериозна дългова криза през последните две години.

Без тази сделка Гърция беше изправена пред дефолт по задълженията си през следващия месец и евентуално изваждане от Еврозоната.

В края на преговорите частните кредитори на Гърция са били помолени да поемат значително по-големи загуби по притежавания от тях дълг в сравнение с предварителните очаквания, намалявайки дълга на страната с около 107 млрд. долара.

"Няма да е преувеличено да се каже, че днес е исторически ден за гръцката икономика", заяви гръцкият министър-председател Лукас Пападимос.

Жан-Клод Юнкер, който оглавява Еврогрупата, обяви, че частните кредитори на Гърция, основно банки и инвестиционни фондове, са били помолени да понесат загуби от 53.5% по техните облигации.

Допълнително публичните кредитори на Гърция, като централни банки и страни от Еврозоната, също са направили отстъпки по дълга.

Страните от Еврозоната ще намалят лихвите, които Гърция трябва да плаща по първия спасителен пакет до 1.5 процентни пункта над пазарните нива, които в момента са между 2 и 3 процентни пункта, като по този начин ще бъдат намалени както дългът на страната, така и нуждата от нови спасителни заеми.

Същевременно Европейската централна банка и централните банки на 17-те страни от Еврозоната, също ще се откажат от част от печалбите си по притежавания от тях гръцки дълг, което допълнително ще намали разходите на страната по обслужването на задълженията й.

Европейският комисар по паричните и валутни въпроси Оли Рен заяви, че отделна сметка, съдържаща средства, достатъчни за обслужването на дълга на Гърция за три месеца напред, ще гарантира, че страната ще се придържа към условията за отпускането на новия заем.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Martin
# 0
10:02 | 21 February 2012
ахахах олелеееее....
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg