Индустрията на ЕС в търсене на въглеродна неутралност – пътят е труден

767
Индустрията на ЕС в търсене на въглеродна неутралност – пътят е труден

© Getty Images

"Европейската индустрия е изправена пред множество фундаментални предизвикателства по пътя си към декарбонизация. Драматично високите цени на енергията, заедно с разликата в климатичните цели между голямата амбиция на ЕС и тези на други участници, подкопава конкурентоспособността на европейската индустрия“.

За това предупреждава генералният директор на Business Europe Маркус Байрер, цитиран в прессъобщение на Българската стопанска камара.

Резултатите от това практически водят до деиндустриализация на Стария континент и повишават риска временното затваряне на заводи да стане постоянно.

Освен това, посочва Байрер, законодателства като Закона за намаляване на инфлацията (IRA) и свързаните с него субсидии създават реален риск от намаляване на инвестициите в нисковъглеродни политики от страна на ЕС и САЩ. „В този несигурен момент е от съществено значение ЕС да подобри инвестиционния климат за декарбонизация на индустрията", категоричен е той.

Генералният директор на Business Europe е категоричен, че промишлеността на ЕС е изправена пред огромно предизвикателство по отношение на декарбонизацията и спешно се нуждае от инструменти като фонда за иновации ETS за прилагане на нисковъглеродни решения и изграждане на бизнес модели около тях.


ЕС отпуска 3 млрд. евро за проекти за чиста енергияИ за прекратяване на зависимостта от вноса на руски енергоносители

Точно обратното

Но финансовите министри на ЕС се опитват да направят точно обратното, смята Байрер, предлагайки да се пренасочат средствата, предназначени за Фонда за иновации, за финансиране на разходите на RePowerEU. По този начин до голяма степен се деактивира един от малкото инструменти, посветени на подкрепата за иновативни нисковъглеродни решения, които се разработват и внедряват от индустрията в ЕС, посочва Маркус Байрер и добавя, че ангажираните страни трябва да се откажат от тази идея.

Фондът за иновации е една от най-големите програми за финансиране на иновативни нисковъглеродни технологии, напомня официалният сайт на ЕС. В рамките на периода 2020-2030 г. фондът ще осигури около 10 милиарда евро за пускане на пазара на иновативни нисковъглеродни технологии, целящи да представят индустриални решения и да подкрепят прехода към въглеродно неутрална Европа.

Целта на програмата е да се помогне на бизнеса да инвестира в чиста енергия и промишленост, за да стимулира икономическия растеж, да създаде работни места, устойчиви на бъдещите предизвикателства и, в крайна сметка да укрепи европейското технологично лидерство в световен мащаб.

Позицията на Маркус Байрер е поредно доказателство, че пътят на европейската индустрия към въглеродна неутралност е труден и осеян с капани. Предизвикателствата са много, но крайната цел си заслужава. В крайна сметка тя е бъдещето на човешкия вид.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg