Инфлацията в Румъния през 2008 г. се очаква да е 5.9%

700
Инфлацията в Румъния през 2008 г. се очаква да е 5.9%

Националната банка на Румъния преразгледа прогнозата си за равнището на инфлация през тази година и съобщи, че до края на 2008 г. цените ще нараснат с 5.9 на сто, което е с 1.6 пункта повече от предишната прогноза, информира днес румънският вестник "Евениментул зилей", цитиран от БТА.

Според прогнозата на управителя на румънската Национална банка Мугур Исъреску през първата половина на годината инфлацията ще бъде над осем процента, а след това ще падне и равнището на годишна инфлация ще бъде 5.9 на сто.

Подуправителят на банката Кристиан Попа прогнозира, че най- голяма инфлация в Румъния тази година ще има през март, когато нивото й ще достигне 8.3 на сто. Този показател ще индикира нарастването на цените за периода март 2007 - март 2008 г.

Сред причините за повишаване на инфлацията е увеличението на цените на храните и горивата на външните пазари.

Миналогодишната суша, както и обезценяването на румънската лея в последно време също води до увеличаване на инфлацията, посочва изданието.

В края на 2007 година инфлацията в Румъния беше 6.57 процента, каза Исъреску. Той отправи и предупреждение към банките, които отпускат кредити в швейцарски франкове. "В период на кризи швейцарският франк повишава стойността си спрямо еврото. При положение, че курсът лея/евро не се променя значително, румънците ще трябва да извадят от джоба си много повече леи, за да плащат лихвите си във франкове", обясни Исъреску.

Вестник "Котидианул" информира днес, че безработицата в румънската столица през първия месец на новата година е била 1.8 на сто - или 18 300 безработни, от които 57 на сто жени.

По данни на Националната агенция по заетостта в Румъния безработицата на национално ниво е 4.1 на сто, а най-високо равнище от 9.6 на сто е регистрирано в окръг Васлуй в източната част на страната.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg