Инфлацията в Румъния скача с 6.5% през 2008 г.

419
Инфлацията в Румъния скача с 6.5% през 2008 г.

Средната инфлация в Румъния ще нарасне тази година до около 6.5 процента, като ще бъде на едно от най-високите равнища за региона, прогнозира австрийската Ерсте банк, цитирана от Медиафакс. За сравнение, миналата година средната инфлация в Румъния бе 4.84 процента.

В анализа на Ерсте банк са включени освен Румъния, Унгария, Чехия, Хърватия, Полша и Словакия. Средното ниво на инфлация в тези страни, според прогнозите на австрийската банка, ще надхвърли четири процента.

Данните на румънския Национален статистически институт (НСИ) показват, че средната инфлация през 2007 г. е била 4.84 процента, а тази в края на годината - 6,57 на сто.

За 2008 г. Румънската национална банка (РНБ) е заложила като цел инфлация от 3.8 до 3.9 на сто.

РНБ прогнозира икономическият растеж на Румъния тази година да бъде около шест на сто, малко над този през 2007 година.

Последните данни на НСИ за икономическия растеж в страната са за периода януари-септември 2007 г., когато увеличението на Брутния вътрешен продукт (БВП) е било 5.8 процента. През 2006 г. икономическият растеж бе 7,7 процента, припомня Медиафакс.

В повечето държави от Централна и Източна Европа основната част от икономическия растеж се осигурява от вътрешното търсене, с изключение на Унгария, отбелязват анализаторите на Ерсте банк. В Румъния потреблението ще бъде в основата на икономическия растеж през 2008 г.

Нарастването на БВП в Централна и Източна Европа ще продължи да бъде по-високо от средното в ЕС през следващите години, като в основата на това развитие са все още ниските заплати в страните от региона, което предлага конкурентност, нарастване на производителността и на вътрешното търсене.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg