Иновационното развитие е основно за повечето страни

535
Иновационното развитие е основно за повечето страни

Главната линия за развитие на повечето страни в средносрочна и дългосрочна перспектива е преходът към иновационно развитие. Около това становище се обединиха участниците в международната конференция „Инвестиционно-иновационно сътрудничество – важен фактор за укрепването на международните икономически отношения“.

Конференцията се организира от Международния съюз на стокопроизводителите и Фондация за „Устойчиво развитие на България“ и се провежда в столичния Парк-хотел „Москва“. Участниците във форума подчертават, че „главната линия за развитие на повечето страни в средносрочна и дългосрочна перспектива е преходът към иновационно развитие“. Те посочват, че основното условие за иновационния път на развитие е „формирането на пазар на интелектуална собственост“. Участниците в конференцията констатират със съжаление, че иновационната икономика отсъства в страните, които членуват в Международния съюз на стокопроизводителите, тъй като там „доминираща остава ориентацията на производителите на промишлени стоки към решаването на текущи ежедневни задачи вместо на дългосрочни; докато иновационната дейност има дълъг цикъл и срок на възвръщаемост и е съпътствана с големи търговски рискове“, включително да не даде необходимия резултат.

Мероприятието бе уважено от посланиците на Русия Анатолий Потапов, на Беларус Вячеслав Качанов и на Куба Херардо Суарес Алварес, а също така представители от Армения, Узбекистан, Китай, Молдова. От българска страна присъстваха заместник-кметът на София Минко Герджиков, заместник-министърът на екологията и водите Любка Качакова, изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стоян Сталев, председателят на Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД проф. Захари Захариев, депутатът Георги Божинов , председател на ПК по околна среда. Приветствени писма до форума изпратиха министър-председателят на България Сергей Станишев и министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров, в които се подчертава важността на иновационното развитие и икономиката основана на знанието за развитието на страната.

В речта си пред присъстващите, руският посланик Анатолий Потапов се спря на съвместните енергийни проекти – газопроводната система „Южен поток“, петролопроводът Бургас-Александруполис и АЕЦ „Белене“. Той подчерта, че те излизат извън рамките на двустранното сътрудничество и са от голямо значение за Балканския регион и Европейския съюз.

 От гледна точка на иновационното развитие, Потапов се спря на изграждането на втората българска атомна електроцентрала в Белене. Тя ще бъде изградена на базата на най-съвременните руски технологии. Посланик Потапов приветства избора на българското правителство да развива ядрената енергетика. Той заяви, че освен в енергетиката България и Русия се сътрудничат в информационните технологии и съвременните технологии в железопътния транспорт.

Изпълнителният директор на Агенцията за инвестиции Стоян Сталев запозна участниците в конференцията с условията, които България предлага на чуждестранните инвеститори. Той изброи преимуществата на България като географско положение, ниски данъци /плосък и корпоративен/, квалифицирана работна ръка и ниски разходи за производство.

Сталев изрази съжаление, че Русия все още не е сред първите десет страни по обем на инвестиции в страната, но се надява, че с изграждането на енергийните проекти тази ситуация ще се промени. Като важна област, в която руските инвестиции имат потенциал за голям растеж той открои недвижимите имоти.

БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg