Инвеститори очават силен старт на румънските индекси в първия ден на 2008 г.

634
Инвеститори очават силен старт на румънските индекси в първия ден на 2008 г.

Първата търговска сесия на новата година на румънската фондова борса е стартирала със сериозни повишения за фондовите индекси, като анализаторите очакват това да се случи и през идващата година.

Средното повишение на индекса ВЕТ през първата борсова сесия за последните пет години е възлизало на 4.3%, докато при финансовия ВЕТ-FI скокът е бил дори по-голям и е възлизал на 7.1%.

Това се обяснява с факта, че купувачите през първите няколко дни на новата година на румънската фондова борса значително изпреварват броя на желаещите да продават.

Началото на годината е и традиционно моментът, когато хората обмислят кои позиции да включат в портфейлите си за следващата година.

В същото време ефектът допълнително се подсилва и от наблюдавания януарски ефект на световните фондови пазари.

Днес подобно и на фондовата борса у нас, на румънската е последният ден за търговия за годината.

Индексите се търгуват на положителна територия рано преди обед, като индексът ВЕТ регистрира повишение от 1.4%, докато ВЕТ-С добави едва 0.7% към стойността си.

Спадът при акциите на някои компании през последните борсови сесии, и особено при акциите на някои от инвестиционните фондове, кара анализаторите да са оптимистично настроени относно първите търговски сесии на новата година.

Настоящата година, когато Румъния се присъедини към ЕС, заедно с България, стартира изключително силно за борсовите индекси, като над 5% се повиши индексът ВЕТ, докато финансовият такъв добави 8.6%.

Предходната 2006 година стартира с повишение за ВЕТ от 3.5% и 6.1% за ВЕТ-FI, сочи още статистиката.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg