Инвеститорите на руския пазар се каляват

467
Инвеститорите на руския пазар се каляват

Събитията в Кавказкия регион и обтягането на отношенията между Русия и Запада не намалиха привлекателността на руския пазар за тези инвеститори, които не искат да принасят в жертва на политически страхове печалбата си, смятат участници на пазара, включени в проучване на "Интерфакс-АФИ".

Сдържаната реакция на страните от ШОС (б. ред.-Шанхайска организация за сътрудничество, смятана за еквивалент на НАТО) може да намали напрежението между Запада и Русия, довело до отлив на чуждестранните инвестиции от руския финансов пазар.
Според анализатора на "Тройка Диалог" Алексей Долгих позицията на организацията е една от основните причини за ръст с над 4% на финансовия пазар на 28 август."Пазарът не вярва в никакви санкции на ЕС срещу Русия", коментира той.

Като втори положителен момент се оценява заявлението на ръководството на американската ConocoPhillips, че ще продължи сътрудничеството си с "Газпром", "Роснефт" и "ЛУКОЙЛ".
"Не е тайна, че администрацията на САЩ е петролно лоби и ако една от най-големите петролни компании каже, че е готова да си сътрудничи с нас, значи няма да има никаква политическа или икономическа изолация", коментират брокери.

Според Андрей Килин от "Алфа-Капитал" единственото последствие от конфликта в Южна Осетия е силно пострадалия имидж на Русия в САЩ и Европа, което изведе много чуждестранни фондове, особено на фона на спада на пазара. "Има емоции, но има и фундаментални фактори: ако влошаването на отношенията между Запада и Русия се се възприеме като дългосрочен тренд, то неизбежно ще се отрази и на икономиката", каза той.

Евентуалните санкции срещу Русия биха я направили по-малко въведена в световната икономика и търговия, същевременно ще доведат до повишаване на военния бюджет и забавяне на влизането в СТО, а това безспорно влияе на инвеститорите. Реалните цени на акциите падат като премия за високия риск.

Участниците на пазара посочват като основен риск волатилността на пазара, но се обединяват около мнението, че тези инвеститори, които смятат да останат в страната дълго и да заемат сериозни позиции, не са се оттеглили.

"Много чуждестранни инвеститори лесно изпадат в паника", кометират те, "Те, страхувайки се рисковете, излязоха от пазара независимо от финансовите загуби, които понесоха, за да не понесат още повече. Тези обаче, които искат да инвестират дългосрочно, не подвиха опашка".

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Concepto - подходящата врата за всеки стил на обзавеждане у дома

Дървените интериорни врати Hörmann залагат на висококачествени...