Инвеститорите предпочитат Азия пред Източна Европа

437
Инвеститорите предпочитат Азия пред Източна Европа

На Източна Европа се гледаше като на изключителна възможност за инвестиции, примамващи чуждестранни компании най-вече с висококвалифицирана и същевременно евтина работна ръка.

Оказа се обаче, че регионът отстъпва значително пред бързо разрастващите се икономики в Азия, пише Форбс.

Чуждестранните инвестиции в Полша, Чехия и Унгария са се понижили миналата година, пише в доклад на отдела за наблюдение на инвестициите, влизащи и излизащи от Европа на Ernst & Young.

Ръстът на чуждите инвестиции е спаднал с 15.5% в Полша , с 6.1% в Унгария и с 3.1% в Чехия.

В същото време, чуждестранните инвестиции в азиатските страни се увеличават. Работната ръка в тези държави е по-евтина дори и от Източна Европа, а възможностите за разрастване на бизнеса са по-големи. GE планират да отворят нов завод за автомобили в Китай, а Siemens считат страната за един от основните региони за разрастване на пазара си.

Вътрешният пазар на Китай е огромен, а всяка година в страната се дипломират голям брой млади специалисти в областта на инженерството, което е от голямо значение за компаниите.

Чуждестранните инвеститори се преориентират от производствения сектор към сектора на услугите (вкл. финансови такива), а Централна и Източна Европа все още не са достатъчно развити в тези области, казват още от Ernst & Young. Това, от друга страна, е добре за Западна Европа. Великобритания привлече 30% от американските чуждестранни инвестиции.

В сферата на услугите Източна Европа не може да се конкурира с по-големите държави в Западна Европа, поради много фактори, един от които е по-добрата квалификация на работниците в Западна Европа и по-широката употреба на английски език в тези държави.

Не всички новини около Източна Европа са лоши. Форбс отбелязва, че Полша е страната, открила най-много нови работни места миналата година – 31 115, благодарение на няколкото проекта, финансирани с чужди инвестиции.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg