Инвеститорите в Унгария необичайно смели през февруари

530
Инвеститорите в Унгария необичайно смели през февруари

Инвеститорите във фондовете в Унгария по всичко изглежда, че не са особено притеснени от ситуацията на световните борси. В страната не се забялязва изтегляне на средства от фондовете през февруари (за разлика от предишния месец), коментира Portfolio.hu.

В края на февруари стойността на активите, контролирани от инвестиционните фондове в страната достигна 3.203 млрд. унгарски форинта, което е едва 1.3% увеличение спрямо януари. При други обстоятелства тези цифри биха могли да означават стагнация, но не и при неблагоприятното положение на финансовите пазари в момента.

Най-много продажби за периода имаха фоновете, инвестиращи в инструменти с фиксирана стойност.

В края на февруари членовете на Асоциацията на фонд мениджърите в Унгария (BAMOSZ) наброяват 335 фонда.

През февруари в касите на фондовете влязоха свежи 30 млрд. форинта.

Три нови нискорискови фонда стартираха дейност миналия месец. Така активите на 119-те нискорискови фонда в Унгария достигат 478 млрд. форинта в края на февруари. Техните нетни продажби възлязоха на 5.8 млрд. форинта, а печалбите им на 660 млн. форинта.

Активите на 16-те фонда, инвестиращи в деривати са на стойност 32 млрд. форинта, след като от тях бе изтеглен капитал на обща стойност 170 млн. форинта.

Активите на фондовете, инвестиращи в инструменти с фиксирана стойност, са в размер на 1.089 млрд. форинта, а продажбите им възлизат на 33 млрд. форинта. Инвеститорите изтеглиха около 2.4 млрд. форинта т. нар. класически фонове от този тип.

Нетните активите на фондове, инвестиращи в облигации продължиха да спадат и достигнаха 300 млрд. форинта в края на февруари, а продажбите им възлязоха на 13 млрд. форинта, което означава загуба от общо 5.3 млрд. форинта.

След срива през януари, активите на високорисковите фондове отбелязаха нарастване през февруари, достигайки 346 млрд. форинта. Нетният ръст е в размер на 7.7 млрд. форинта, а приходите възлизат на 3.9 млрд. форинта.

Що се отнася до балансираните фондове, техните активи в края на февруари достигат 228 млрд. форинта.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg